Któż z nas ceni sobie w kuchni swobodę i dobre jedzenie z prostych składników? Kto lubi proste, nieskomplikowane potrawy, ale za to smaczne i pełnowartościowe? Książka, którą dzisiaj dla Was zrecenzuje pokazuje takie właśnie posiłki – niezbyt trudne w wykonaniu, ale za to smaczne i zachęcające do wypróbowania.
Oprócz przepisów ze składnikami, znajdziemy w tej książce opowiastki, anegdoty, w każdym rozdziale przeczytać możemy ciekawe historie, niektóre bardzo osobiste, inne zaś rozbawiające. Ta książka na pewno Was wciągnie!
Annabel Langman to autorka 19 książek kulinarnych. Pochodzi z Nowej Zelandii i tam też tworzy i nagrywa swoje programy telewizyjne. „Kuchnia w stylu wolnym” to książkowe wydanie jednego z jej programów telewizyjnych, w którym pokazuje, jak w szybki i łatwy sposób wykonać pyszne potrawy z sezonowych darów natury.
Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem, które pokazuje potrawę lub jakąś historię lub wydarzenie z nią związane.
Mnie osobiście ta książka urzekła, jest duża, pięknie wydana, z twardą okładką, ale dzięki specjalnemu papierowi, jest niezwykle lekka, poręczna, inna niż inne książki o podobnych gabarytach wielkościowych. Już z samej okładki autorka kusi nas pysznymi, pięknie podanymi potrawami.
Książka podzielona jest na następujące działy:
1. Wstęp
2. Z pieca
Od cynamonowych zawijańców po paszteciki, chleby na każdą okazję, chupiące tosty oraz wspaniałe tarty i placki
3. Z ogrodu
Sezonowe sałatki i przystawki, aromatyczna salsa i sosy z pomidorów, a także pyszne dania wegetariańskie
4. Z farmy
Cudowne marynaty, ostre curry, szybkie potrawy z patelni i wspaniałe pieczenia
5. Z jeziora i morza
Wędzony w domu łosoś, delikatne placuszki z narybku, chrupkie kalmary, ryba z grilla i pachnąca zupa rybna
6. Ze spiżarni
Domowy ser i lody, lekkie jak puch ciasto ptysiowe oraz przepyszne desery czekoladowe
7. Z sadu
Od puddingu owocowego, przez ropływającą się w ustach panna cottę, po pieczone gruszki i jedwabisty krem cytrynowy
8. Słowniczek
9. Indeks
10. Podziękowania
Komu polecam tę książkę?
Każdemu, kto ceni sobie luz w kuchni, zdrowe i pyszne jedzenie z prostych, świeżych składników. Osobom, które cenią sobie smaczne i łatwe potrawy, a w kuchni nie lubią się przemęczać.
Trochę danych technicznych
autor: Annabel Langbein
liczba stron: 320
okładka: twarda
fotografie do przepisów: tak
wydawnictwo: Publicat S.A.