W zeszłym tygodniu recenzowałam dla Was książkę, która traktowała o niedocenianej przeze mnie kuchni francuskiej – „Mała paryska kuchnia„. Dzisiaj mam dla Was recenzję książki o kuchni włoskiej, którą doceniam od dawna i rozkochałam się w niej do upadłego.

 

Wiele razy podkreślam, że oprócz kuchni polskiej, którą cenię i szanuję, potrawy kuchni włoskiej są moimi ulubionymi i stanowią element mojego kulinarnego życia. Co ciekawe, we Włoszech byłam raz w życiu, ale ostatnio obiecano mi, że to się zmieni, więc mam nadzieję, że obietnica zostanie dotrzymana :)

Kuchnia włoska to przede wszystkim różnorodność smaków, niesie ze sobą takie podstawy, z których można w prosty sposób wyczarować potrawy, na przykład włoski ser mascarpone, z którego wykonać można wspaniałe desery, albo makarony różnych kształtów, rodzajów, smaków i kolorów. Włochy to także ciasto chlebowe, z którego zrobić można pizzę ze składnikami z całego Świata, no i wszelkiego rodzaju grzanki – z kawałka bagietki (która, nota bene, nieodłącznie kojarzy się z Francją) zjeść można fantastyczne śniadania, kolacje, czy przekąski, wystarczy odrobina dobrej oliwy i nutka fantazji.

Widząc w sklepie książkę „Kuchnia włoska krok po kroku do smakowitych posiłków” Maxine Clark, złapałam ją w ręce i nie puściłam aż do sklepowej taśmy, bo owa książka już na pierwszy rzut oka mi się spodobała – kolorowe makarony przyciągną spojrzenie każdego choć na moment, czyż nie?

W książce znajdziemy ponad 75 przepisów (jak mówi tytuł) „krok po kroku” na typowe, włoskie specjały. Jest ona podzielona na rozdziały, które kolejno nazywają się:

Wstęp
Przekąski
Sałatki i warzywa
Zupy
Makaron, gnocchi i polenta
Risotto
Pizza i pieczywo
Ryby i owoce morza
Mięso i drób
Słodycze
Słowniczek składników włoskich
Indeks

Książka inspiruje, jest pełna zdjęć, które pokazują nie tylko apetyczne potrawy – czyli efekt końcowy gotowania, ale również etapy przygotowania, myślę, że to ułatwienie dla każdego, kto stawia pierwsze kroki w kuchni, a także otwarte drzwi dla tych, którzy chcą lepiej poznać kuchnię włoską.

kuchnia włoska MC2

Jeśli chcecie nauczyć się robić prawdziwe pesto genovese (i inne oryginalne sosy do makaronów), spróbować zrobić własny makaron w domu, celebrować śniadania pysznymi bruschettami, chrupać pieczywo niczym z prawdziwej włoskiej piekarni – to ta książka jest właśnie dla Was. Przyznać jednak muszę, że zabrakło tu klasycznych przepisów, jak np. tiramisu (jest wersja z malinami), czy też spaghetti bądź lasagne bolognese, ale za to poznać możemy tajemnicę pysznego sosu pomidorowego, który jest bazą niemalże każdej pizzy, bądź też właśnie przepis na smaczne, cienkie ciasto.

A czy wspominałam już o przepięknych, apetycznych zdjęciach? Sa tak cudowne, że niemalże czuje się ze stron książki aromat potraw… chciałoby się je wyciąć i zjeść – słowo! :) Zdjęcia nie są kupowane na serwerach, ale za to w książce podanych jest ich kilku autorów.

Autorka książki i przepisów wspomina, że doświadczenie zdobywała w prawdziwych, włoskich restauracjach, czyli u najlepszego źródła, to stąd zaczerpnęła pomysły, inspiracje i wiedzę, którą podzieliła się właśnie w książce.

Trochę zmartwiło mnie to, że wysawnictwo zaliczyło OGROMNĄ WPADKĘ. Rozumiem, że dla przyspieszenia pracy lub oszczędzenia sobie jej czasami kopiuje się pewne treści, wcześniej już przez siebie napisane, ale w książkach powinno to być mocno kontrolowane, gdyż w risotto z mozzarellą i pomidorami znajdujemy… dynię!

książka z makaronami

Osobiście jak na razie wykonałam tylko jeden przepis z książki, risotto z mozzarellą i suszonymi pomidorami, bardzo nam smakowało :)

risotto z mozzarellą i susz pomidorami2

Dane techniczne:

Autor: Maxine Clark
Wydawnictwo: Olesiejuk
Ilość stron: 192
Okładka: twarda
Fotografie: tak, do każdej potrawy (+ krok po kroku)

 

Pozdrawiam,

Domi! :)