Pewnie wiele i wielu z Was już nie raz natknęło się na informację, jakoby w Polsce wydana została kolejna książka mojego najukochańszego kucharza – Jamiego Olivera. Otóż kolejny tom kulinarnych wyczynów Jamiego to „Kulinarne wyprawy Jamiego – łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane moimi podróżami – hiszpania, Włochy, Szwecja, Maroko, Grecja, Francja”.
W mojej biblioteczce mam już 7 książek Jamiego – tak, tak, magiczną siódemkę, część po polsku, część w oryginale, ta książka jako kolejna zaszczyci moje półki.
„Kulinarne wyprawy…” to znów wydanie książkowe z przepisami z programów telewizyjnych o tym samym tytule, które prowadził i tworzył Jamie. I mnie i mojemu Ukochanemu dobrze zapadł w pamięć jeden, konkretny przepis, a mianowicie ten, na rybę pieczoną w ognisku w grubej warstwie soli (mi pescado a la sal) – koniecznie do wypróbowania w wakacj! :)
Oczywiście, Jamie nie byłby sobą, gdyby przy przepisach nie dodał od siebie jakiś opowiastek, czy anegdot, a książka nie zawierałaby nie tylko pięknych, apetycznych zdjęć potraw, ale także fajnych wspomnień z wycieczek kucharza. Co mnie jednak ubawiło, to książka składa się z 6 działów – w pięciu pokazane są najróżniejsze przepisy z krajów Europejskich, a w szóstym jest kuchnia Maroka rodem z północnej Afryki :)
Ja jestem taka, że książki Jamiego kupuję w ciemno, nie muszę ich wziąć w ręce i obejrzeć, bo wiem, że w każdej znajdę coś dla siebie, że każda jest wypełniona fantastycznymi zdjęciami, fajnymi, inspirującymi przepisami – ta również taka jest.
Wśród przepisów na potrawy z całego świata znajdziemy takie klasyki, jak minestrone, tiramisu, pokusa Janssona, kefty, terrina czy tarta tatin. Oraz wiele, wiele innych, klasycznych i całkiem nowych propozycji.
Co ciekawe książka ma dla nas wiele różnych niespodzianek – jak na przykład każdy numer strony jest opisany słownie w języku kraju, któremu poświęcony jest dany dział :)
Komu ją polecam?
Na pewno osobom, które nie boją się wyzwań. Tym, które otwarte są na nowe smaki, takim, które lubią czytać książki przygodowe i zdobywać wiedzę o świecie.
Trochę danych technicznych:
autor: Jamie Oliver
wydawnictwo: Insignis
liczba stron: 359
okładka: twarda