Z wypiekami na twarzy czekałam na tę książkę, bo zastanawiałam się, co może kryć się w środku. Nowa książka wydawnictwa JEDNOŚĆ to idealna propozycja kulinarna dla pasjonatów włoskiej kuchni, a kto mnie zna, wie, że oprócz kuchni polskiej, włoską lubię najbardziej :) Wziąwszy więc książkę w ręce, przeglądałam ją z zaciekawieniem i czytałam przepisy, na razie trochę pobieżnie, ale już kilka(naście) sobie wybrałam. Nie ukrywam, że wielką zaletą tej książki są apetyczne, estetyczne zdjęcia, które aż wołają ze stron, by je wyrwać i zjeść, ach… no ale tak to jest, kiedy zdjęcia robione są specjalnie dla projektu, a nie kupowane z serwisów ze zdjęciami :) Zresztą sami możecie zobaczyć, że mam rację co do zdjęć – choć nie są one dołączone do wszystkich przepisów – średnio mamy zdjęcie do co drugiego przepisu. menu italiano5 „Menu Italiano…” to książka, która proponuje przepis na każdy dzień roku – włącznie z przepisami na desery, wypieki. Znajdziemy tu prawdziwe ikony włoskiej kuchni – makarony, desery z mascarpone, owoce morza, bruschetty czy też risotta. Z drugiej strony jednak może pojawić się problem z dostępnością składników, jak na przykład mąka „00” (nie widziałam jej nigdy w żadnym stacjonarnym sklepie), solone sardynki czy małże vongole – ale zawsze możemy wybrać inny przepis lub ewentualnie poszukać zamienników.

Przepis na każdy dzień roku to nie wszystko, autorzy ułatwiają nam zadanie i, jak widać powyżej, podzielili książkę na działy z nazwami miesięcy – na początku każdego rozdziału znaleźć można kartki z kalendarza z przypisanymi do nich potrawami, jakie można przygotować w danym miesiącu (i przypisane do nich składniki, na które mamy sezon we Włoszech). Na końcu książki znajdziemy rzeczowy spis treści – zarówno alfabetyczny, jak i z podziałem na rodzaj dania – brakuje mi tylko indeksu, gdzie mogłabym wyszukiwać dania po poszczególnych składnikach, ale może zbyt wiele wymagam już od książek kulinarnych? :)

menu italiano2 menu italiano3 menu italiano4 Jak tylko ogarnę swoje bieżące sprawy, to na pewno coś ugotuję z tych przepisów – w końcu idzie zima, więc będę miała więcej czasu na zwykłe gotowanie, a nie tylko na robienie przetworów :)

 

Trochę danych technicznych:

Autorzy przepisów: Licia Cagnoni, Simone Rugiati
Ilość stron: 495
Okładka: broszurowa, usztywniana
Fotografie: Davide Di Prato, Alberto Rossi
Wydawnictwo: Jedność

Za książkę dziękuje serdecznie wydawnictwu Jedność:

    szk