Odkąd pamiętam, moim życiem władały… pierogi! No, to oczywiście taki żart, ale przyznać muszę, że moje życie bez pierogów byłoby szare, smutne i bezwartościowe. I nie znam nikogo, kto by pierogów nie lubił – to tak, jakby nie lubić słodyczy :)

Jeden lubi pierogi tylko na słodko, inny tylko ruskie, albo wszystkie poza ruskimi, albo tak, jak ja – zje każde, pod warunkiem, że będzie to ciasto ze smacznym farszem, ugotowane lub usmażone i jeszcze podziękuje za pyszny obiad.

„Pierogi nie tylko po polsku” Aliny Stradeckiej, to ciekawa propozycja dla tych, którzy nie boją się kuchennych wyzwań i dla tych, którzy są w stanie otworzyć się na nowe smaki.

pierogi książka2

Ewidentną wadą tej książki jest dość uszczuplona liczba fotografii – tj. nie ma do każdego przepisu, ale ich zaletą jest to, że są wykonane przez zamówionego fotografa, a nie kupione na serwerze z fotografią kulinarną.

Przy większości przepisów znajdują się cenne wskazówki od autorki, które pomogą nam jak najlepiej przygotować dane pierożki, na samym wstępie zaś przeczytać można ważne informacje dotyczące wyrobu pierogów i ciasta pierogowego.

Oprócz przepisów na pierogi gotowane, są także przepisy na pierogi pieczone i smażone, które można podać na imprezie, spotkaniu ze znajomymi, zabrać na piknik, czy w podróż. Każdy znajdzie coś dla siebie – są pierogi wegetariańskie, absolutnie dla mięsożerców, uszka, tortellini, ravioli, kołduny, knedle, pierogi wigilijne, na słodko, co tylko dusza zapragnie.

Dane techniczne:
Autor: Alina Stradecka
Okładka: miękka
Ilośc stron: 191
Wydawca: Świat Książki/Weltbild