Już dawno nic nie recenzowałam… zastanawiam się, czy to przez brak czasu, czy też może brak dobrych książek do recenzowania? Moja biblioteczka wprawdzie wzbogaciła się ostatnio w wiele fantastycznych pozycji, ale co z tego, skoro są to książki anglojęzyczne? Nie wiem, czy chcielibyście o takich książkach czytać? Choć wiem, że jak się człowiek dobrze rozejrzy, to można je bez problemu zakupić w Polsce…
Dzisiejszą recenzję poświęciłam książce, która jest aktualnie bardzo „na czasie” i pewnie wielu osobom przyda się podczas letnio-zimowych szaleństw w kuchni ze słoikami. „Przetwory” autorstwa Lisy Atwood to nowa propozycja wydawnictwa Buchmann z przepisami na konfitury, dżemy, sosy, galaretki.
Oprócz przepisów, znaleźć można niezłe kompendium wiedzy o robieniu przetworów, o tym, jakie owoce zawierają najwięcej pektyny, jak łączyć smaki, przygotowywać. Są też porady, jak w ogóle przygotować się do wytwórstwa przetworów w domu – jak wyparzać słoiki, jakie techniki stosować.
Książka podzielona jest na działy, mniej więcej według owoców, z jakich przygotowuje się poszczególne przetwory, denerwować może trochę brak zdjęć – fotografie są, piękne, ale tylko do niektórych przepisów, co niewprawionym w robieniu przetworów może utrudniać pracę z książką.
Najbardziej podoba mi się to, że wszystkie przepisy są na naturalnych składnikach – sama siebie wciąż upewniam w tym, że nie trzeba używać kupnych cukrów żelujących, by zrobić pyszny dżem, konfiturę, czy galaretkę – kiedyś uważałam, że cukier żelujący to świętość i obowiązkowy dodatek do domowego wyrobu owocowego.
Osobiście przygotowałam z tej książki dwa przetwory – galaretkę cytrynową i konfiturę z nektarynek, ale mam w planie jeszcze co najmniej konfiturę brzoskwiniową – a może coś z jeżyn? To się zobaczy, przepisów jest dużo, a wybór szeroki.
Czy kupiłabym te książkę jeszcze raz? Zdecydowanie tak! Myślę, że pod względem merytorycznym, praktycznym i wizualnym to jedna z fajniejszych książek w mojej biblioteczce – a na polskim rynku brakuje dobrych książek o przetworach.
Trochę danych technicznych:
Autor: Lisa Atwood
Liczba stron: 240
Okładka: broszurowa
Wydawnictwo: Buchmann