Muffiny pomarańczowe
Muffiny:
260g mąki pszennej
10g proszku do pieczenia
szczypta soli
2 średnie pomarańcze
250ml soku pomarańczowego (ja dałam 50ml, bo pomarańcze były bardzo soczyste)
140g cukru kryształu
1 jajko
125g miękkiego masła
40ml likieru pomarańczowego
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
Dekoracja:
300-400g gorzkiej czekolady (użyłam miętowej, nie nadziewanej)
200ml słodkiej śmietanki 36%
starta skórka z pomarańczy uprażona na suchej patelni
Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Makę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Pomarańcze dobrze wyszorować i zetrzec z nich skórkę, po czym owoce obrać i zmiksować blenderem lub posiekać.
Cukier z jakjkiem utrzeć na gładką masę i cały czas ucierając, stopniowo dodawać masło, dodać sok z pomarańczy, skórkę i rozdrobnione owoce, likier i wciąż miksując stopniowo wsypywać mieszankę mączną i zmiksować całość na gładką masę.
Napełnić foremki do 2/3 ich wysokości ciastem i piec muffinki w piekarniku 20-25 minut, lub do momentu, aż będą złoto-brązowe.
Wyjąć muffinki z piekarnika, zostawić na 5 minut w formie, a potem wyłożyć na kratkę, by całkowicie wystygły.
W czasie, gdy muffiny się pieką rozpuścić w rondelku czekoladę ze śmietanką, mieszać do momentu, aż powstanie gładka, gęsta masa. Gdy masa ostygnie, wstawić ją na 20 minut do lodówki, wyjąć, zamieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego, po czym ozdabiać muffiny, całość posypać skórką pomarańczową.
Przepis z książki Helgi Lederer „Muffinki. babeczki dla smakoszy”.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!