//

Muffiny pina colada

Trochę lata w środku śnieżnej zimy? Czemu nie! Te muffinki momentalnie przeniosą Was na słoneczną plażę Kalifornii, pod ciepłe słoneczko, nad szumiące morze... do lata, do lata...

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
40


200g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
80g wiórków kokosowych
1 łyżka otartej skórki cytrynowej
120g miękkiego masła (82 lub 83% tł.)
100g cukru kryształu
2 jaja
3 łyżki jogurtu naturalnego (lub maślanki)
2 łyżki soku z ananasa
150g kawałków ananasa (do zmiksowania)
100g ananasa pokrojonego w drobną kostkę





Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Nastawić piekarnik na 170 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
150g ananasa zmiksować z sokiem ananasowym, odstawić.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać z wiórkami kokosowymi i skórką otartą z cytryny.

W dużej misce zmiksować masło z cukrem, wbić jaja po jednym i zmiksować na jednolitą masę. Włożyć zmiksowane ananasy, dodać jogurt (lub maślankę), miksując, stopniowo wsypywać mieszankę mączną. Na samym końcu dodać kawałki ananasa i dokładnie wymieszać.

Nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotek, wstawić blachę do piekarnika i piec muffinki 25-30 minut. Po upieczeniu wyjąć je z piekarnika i położyć na kratkę, by przestygły, posypać wiórkami kokosowymi.

Przepis z książki Rachel Lane „Wild about cupcakes”.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny pina colada