//

Lemon curd

Trafiło i mnie. Znaczy ten szał, szal na lemon curd. Prawdę mówiąc nigdy go nie jadłam, więc robienie go samodzielnie w domu było trochę ryzykowne, ale znalazłam przepis, w którym masa wyglądała zadowalająco, więc z niego skorzystałam. Lemon curd to pyszny, cytrynowo-słodki krem, który świetnie nadaje się do deserów i ciasteczek. Powiem tak: to miłość od pierwszego spróbowania! Jest przepyszny, aksamitny, kremowy i taaaaaki cytrynowy. Nie wiem, czy do czegoś go wykorzystam, bo chyba zjem go łyżeczką ze słoika! :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
20ml
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


1 duża cytryna
75g miałkiego, białego cukru
2 nieduże jajka (ok. 50g po rozbiciu)
50g masła (82-83% tł.)





Cytrynę sparzyć wrzątkiem, jajka również, osuszyć.
Do rondelka wlać wodę tak, by miska nie dotykała jej i zacząć podgrzewać.

Z cytryny zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach i wymieszać ją z cukrem w szklanej, średniej misce.
W drugiej misce roztrzepać jajka i wycisnąć do nich sok z cytryny (uważając, by nie wpadły pestki), całość roztrzepać na jednolity płyn.

Postawić miskę na rondelku i wlać masę jajeczną oraz dodać masło. Podgrzewać całość na średnim ogniu i mieszać masę, aż zacznie gęstnieć – potrwa to od 10-20 minut.

Gorącą masę ostrożnie przelać do zamykanego słoiczka, zostawić słoiczek otwarty do czasu, aż masa całkiem ostygnie, wtedy tez zamknąć słoik i przetrzymywać masę w lodówce.

Jak na moje oko to zdatność do spożycia powinna się zmieścić w granicy dwóch tygodni od momentu przygotowania (pod warunkiem, że uzyliśmy świeżutkich składników – jajek praktycznie prosto od kur i masła z długim terminem przydatności na opakowaniu).

 

Przepis ze strony Ayak’s Turkish Delight.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Lemon curd
  • Lemon curd