Lemon curd
1 duża cytryna
75g miałkiego, białego cukru
2 nieduże jajka (ok. 50g po rozbiciu)
50g masła (82-83% tł.)
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, jajka również, osuszyć.
Do rondelka wlać wodę tak, by miska nie dotykała jej i zacząć podgrzewać.
Z cytryny zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach i wymieszać ją z cukrem w szklanej, średniej misce.
W drugiej misce roztrzepać jajka i wycisnąć do nich sok z cytryny (uważając, by nie wpadły pestki), całość roztrzepać na jednolity płyn.
Postawić miskę na rondelku i wlać masę jajeczną oraz dodać masło. Podgrzewać całość na średnim ogniu i mieszać masę, aż zacznie gęstnieć – potrwa to od 10-20 minut.
Gorącą masę ostrożnie przelać do zamykanego słoiczka, zostawić słoiczek otwarty do czasu, aż masa całkiem ostygnie, wtedy tez zamknąć słoik i przetrzymywać masę w lodówce.
Jak na moje oko to zdatność do spożycia powinna się zmieścić w granicy dwóch tygodni od momentu przygotowania (pod warunkiem, że uzyliśmy świeżutkich składników – jajek praktycznie prosto od kur i masła z długim terminem przydatności na opakowaniu).
Przepis ze strony Ayak’s Turkish Delight.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!