//

Aronia do mięs i serów

Cudowna! Po prostu cudowna! Za każdym razem, gdy ją próbuję, właśnie takie myśli plączą się w mojej głowie. Ta konfitura to po prostu mistrzostwo świata, jest świetna nie tylko do mięs, ale przede wszystkim do serów z białą pleśnią, do chleba. Zalanie aronii wrzątkiem sprawia, że traci ona swoją charakterystyczną gryczkę. Polecam również konfiturę zmiksować (w oryginale autorka tego nie robiła), ponieważ dopiero wtedy smaki wspaniale się łączą, a twarde owoce aronii zostają poskromione.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 1600 ml
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
180
Czas całkowity (min):
ok. 4 godziny + chłodzenie


500g owoców aronii
500g dojrzałych jabłek (waga po obraniu i wypestkowaniu) - ja użyłam jonagold
500g dojrzałych gruszek (waga po obraniu i wypestkowaniu) - ja użyłam gruszek czerwonych, miękkich, intensywnych w smaku i zapachu i soczystych
500g cukru
125ml wody





Aronię umyć, odsączyć i włożyć do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny.

Po tym czasie zagotować w garnku syrop z cukru i wody. Jabłka i gruszki pokroić w kostkę, odłożyć. Kiedy cukier się rozpuści dodać jabłka i gruszki pokrojone na kawałki i mieszać, podgrzewając, na małym ogniu, co jakiś czas zamieszać – ja smażyłam całe 2 godziny, jak odmaczała się aronia.

Kiedy owoce zmiękną dodać do nich odsączoną aronię i całość podgrzewać razem 5 minut, zestawić z ognia i zostawić do następnego dnia.

Drugiego dnia podgrzać całość i gotować do momentu, aż jabłka i gruszki będą całkowicie rozgotowane – ja podgrzewałam ok. 30 minut, po czym całość zmiksowałam – wyszła fantastyczna, pełna smaków konfitura – owoce aronii przed zmiksowaniem były twardawe, zostały też duże kawałki jabłek – w formie musu konfitura jest po prostu obłędna.

Gorącą konfiturę porozkładać do słoiczków, zakręcić je szczelnie i obrócić do góry dnem – dla pewności można zapasteryzować – 30 minut od momentu zagotowania wody.

Przepis z bloga Every Cake You Bake.

 

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Aronia do mięs i serów
  • Aronia do mięs i serów
  • Aronia do mięs i serów