Aronia do mięs i serów
500g owoców aronii
500g dojrzałych jabłek (waga po obraniu i wypestkowaniu) - ja użyłam jonagold
500g dojrzałych gruszek (waga po obraniu i wypestkowaniu) - ja użyłam gruszek czerwonych, miękkich, intensywnych w smaku i zapachu i soczystych
500g cukru
125ml wody
Aronię umyć, odsączyć i włożyć do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie zagotować w garnku syrop z cukru i wody. Jabłka i gruszki pokroić w kostkę, odłożyć. Kiedy cukier się rozpuści dodać jabłka i gruszki pokrojone na kawałki i mieszać, podgrzewając, na małym ogniu, co jakiś czas zamieszać – ja smażyłam całe 2 godziny, jak odmaczała się aronia.
Kiedy owoce zmiękną dodać do nich odsączoną aronię i całość podgrzewać razem 5 minut, zestawić z ognia i zostawić do następnego dnia.
Drugiego dnia podgrzać całość i gotować do momentu, aż jabłka i gruszki będą całkowicie rozgotowane – ja podgrzewałam ok. 30 minut, po czym całość zmiksowałam – wyszła fantastyczna, pełna smaków konfitura – owoce aronii przed zmiksowaniem były twardawe, zostały też duże kawałki jabłek – w formie musu konfitura jest po prostu obłędna.
Gorącą konfiturę porozkładać do słoiczków, zakręcić je szczelnie i obrócić do góry dnem – dla pewności można zapasteryzować – 30 minut od momentu zagotowania wody.
Przepis z bloga Every Cake You Bake.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!