Aroniówka – nalewka z aronii
1 kilogram owoców aronii
100 liści wiśni
1 litr wody
850g cukru białego
1 cytryna
500ml wódki
500ml spirytusu
Owoce aronii umyć, osuszyć i włożyć do garnka, dodać umyte liście wiśni, całość zalać wodą i zacząć podgrzewać – gotować całość, aż liście wiśni zmiękną, a aronia się rozgotuje – co jakiś czas rozgniatać owoce.
Gorącą masę wylać na sito umieszczone na drugim garnku, dobrze odcisnąć pulpę z owoców – pulpę wyrzucić (np. do kompostu), przez to samo sito wycisnąć sok z cytryny, sito zdjąć, a do garnka z płynem wsypać cukier, podgrzewać całość, mieszając, aż cukier się rozpuści, a płyn zacznie wrzeć, odstawić do wystudzenia.
Zimny płyn (ja chłodziłam całą noc w lodówce) wymieszać z wódką i spirytusem, bardzo dokładnie. Jeśli chcemy mocniejszą nalewkę można dać więcej spirytusu lub po prostu zastąpić nim wódkę.
Wymieszany płyn rozlać do butelek i dobrze zamknąć, odstawić do leżakowania na co najmniej 3 miesiące.
Po czasie leżakowania polecam nalewkę jeszcze przecedzić przez gazę, w celu przefiltrowania osadów lub zanieczyszczeń z owoców.
Przepis – z moimi modyfikacjami – ze strony Warsztat smaku (przepis oryginalny z Polarnego – takie tam gadanie).
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!