//

Baba ghanoush – pasta z bakłażana

Jeśli jesteście fanami hummusu, ta pasta na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest kremowa, gęsta, trochę kleista, dlatego warto podać ją, na przykład, z domowymi chlebkami pita czy pokrojoną w paski marchewką.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 200g
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


2 nieduże bakłażany

1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki pasty tahini
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki utartego w moździerzu kminu rzymskiego

do podania: chlebki pita lub krakersy (linki pod przepisem)





Bakłażany umyć, ponakłuwać wykałaczką w wielu miejscach, ułożyć na papierze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 1 godzinę, aż się pomarszczą i zmiękną. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, przekroić bakłażany na pół, wydrążyć z nich miąższ, skórki wyrzucić (ja miksowałam ze skórkami i tak też można, ale pasta zyskuje wtedy ciemny kolor – więc jak kto lubi). Do miąższu dodać sól, kmin rzymski, oliwę, sok z cytryny, tahini i starty na drobnej tarce czosnek, wymieszać i (razem ze skórkami) zmiksować blenderem na gładki, jednolity mus.

Mus przykryć folią i schłodzić w lodówce – podawać z chlebkami pita lub krakersami (linki poniżej), można też posypać ziarenkami granatu.

Zobacz przepis na chlebki pita:
chlebki pita1

Przepis na tę pyszną, orientalną pastę, zgłaszam do mopsikowej akcji
„Warzywa psiankowate 2015” w kategorii bakłażan:
Akcja-Warzywa-psiankowate-2015

Przepis znalazłam na Kwestii Smaku.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Baba ghanoush – pasta z bakłażana