Babeczki makaronowe z cukinią
8 plastrów bekonu
100g suchego makaronu, drobnego
100g świeżej, nieobranej cukinii
1 jajko
3 łyżki słodkiej śmietanki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
50-100g sera żółtego startego na tarce
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, boczek zawinąć w taki sposób, by utworzyć z niego rurkę o średnicy spodu papilotki, powkładać boczek do papilotek.
W garnku wstawić wodę, kiedy zacznie wrzeć posolić i wrzucić makaron, w tym samym czasie pokroić cukinię w cieniutkie paseczki i dodać ją do makaronu na 2 minuty przed końcem gotowania, całość odcedzić na sicie i przelać zimną wodą.
Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Do miski wbić jajko, wlać śmietankę, dodać sól i pieprz i całość roztrzepać, dodać ser żółty, przeciśnięty przez praskę czosnek i makaron z cukinią, całość dokładnie wymieszać. Nakładać makaron do foremek z boczku, wypełniając je po brzegi, wstawić formę do piekarnika i piec całość 15 minut.
Upieczone babeczki delikatnie wyjąć z formy na kratkę, podawać na ciepło lub pozwolić im wystygnąć i zabrać w drogę!
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!