//

Babeczki makaronowe z cukinią

Babeczki makaronowe chodziły za mną od dość dawna, w końcu stało się tak, że z przygotowywania zupy zostało mi trochę cukinii, dokupiłam więc boczek, wyjęłam ostatnie resztki makaronu z szafki i połączyłam wszystko w jedną całość. Muszę przyznać, że wyszła mi fantastyczna przekąska, która smaczna była na ciepło, ale gdy ostygła była jeszcze lepsza. Myślę, że z powodzeniem taki posiłek zabrać możemy ze sobą do pracy czy na piknik.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
35


8 plastrów bekonu
100g suchego makaronu, drobnego
100g świeżej, nieobranej cukinii
1 jajko
3 łyżki słodkiej śmietanki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
50-100g sera żółtego startego na tarce





Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, boczek zawinąć w taki sposób, by utworzyć z niego rurkę o średnicy spodu papilotki, powkładać boczek do papilotek.

W garnku wstawić wodę, kiedy zacznie wrzeć posolić i wrzucić makaron, w tym samym czasie pokroić cukinię w cieniutkie paseczki i dodać ją do makaronu na 2 minuty przed końcem gotowania, całość odcedzić na sicie i przelać zimną wodą.

Nastawić piekarnik na 180 stopni.

Do miski wbić jajko, wlać śmietankę, dodać sól i pieprz i całość roztrzepać, dodać ser żółty, przeciśnięty przez praskę czosnek i makaron z cukinią, całość dokładnie wymieszać. Nakładać makaron do foremek z boczku, wypełniając je po brzegi, wstawić formę do piekarnika i piec całość 15 minut.

Upieczone babeczki delikatnie wyjąć z formy na kratkę, podawać na ciepło lub pozwolić im wystygnąć i zabrać w drogę!



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Babeczki makaronowe z cukinią
  • Babeczki makaronowe z cukinią