Babka gotowana
Babka:
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże jaja (ogrzane do temperatury pokojowej)
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
125g miękkiego masła
Lukier:
150g cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
Formę do gotowanej babki (małej) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (zarówno pojemnik jak i pokrywę), w wysokim garnku zagotować wodę (tak by woda sięgała do połowy wysokości formy). Mąki i proszek do pieczeni przesiać przez sito razem i odstawić.
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Masło ubić na puch i cały czas ubijając, dodawać masę żółtkową, całość razem zmiksować, mikser odłożyć. Do masy maślanej przełożyć pianę z białek i delikatnie mieszać szpatułką, wsypywać porcjami mieszankę mączną. Mieszać delikatnie aż do połączenia składników. Masę przełożyć do formy, formę zamknąć i wstawić do garnka z gotującą wodą – garnek przykryć pokrywką i gotować babkę 1 godzinę.
Po ugotowaniu babkę od razu wyjąć z garnka a po 5 minutach otworzyć formę i wyjąć babkę na kratkę, wystudzić. Cukier puder utrzeć z gorącą wodą na lukier i polukrować babkę (gorącą lub zimną).
Przepis znalazłam na blogu Gosi „Rodzinka w Kuchni„.
Moje uwagi:
1. Forma nie może pływać w garnku – jeśli tak jest, należy położyć na niej kuchenną ściereczkę i dopiero wtedy zamknąć garnek.
2. Podczas ubijania masła można wlać łyżeczkę aromatu cytrynowego lub pomarańczowego – wtedy babka zyska taki właśnie aromat.
Zobacz inne przepisy na wielkanocne ciasta:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!