Babka kokosowa



170g miękkiego masła
290ml cukru (pomieszałam waniliowy ze zwykłym)
2 jajka + 2 białka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
440ml mąki pszennej
pół łyżeczki soli
pół szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka ekstraktu z wanilii
190ml mleczka kokosowego
masło do posmarowania foremki

Piekarnik nagrzać do 160 stopni, foremkę wysmarować masłem.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem i solą, wymieszać z wiórkami. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę, dodać jajka i białka i dokładnie zmiksować. Miksując, wsypać połowę mieszanki mącznej, wlać mleczko kokosowe i esencję, miksowac dalej i stopniowo wsypać resztę mącznej mieszanki. Całość zmiksować na gładką masę.
Wlać ciasto do wcześniej przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika na średni poziom. Piec około 60 minut, po czym sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jest już upieczone. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w piekarniku, a następnie wyłożyć na kratkę, by ostygło.
Przepis Marthy Stewart.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!