Babka piaskowa
4 jaja
200g cukru
200g miękkiego masła
200g mąki pszennej
180g mąki ziemniaczanej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 kropli aromatu cytrynowego do ciast
Piekarnik nastawić na 100 stopni, keksówkę (25-28cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Białka oddzielić od żółtek, ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka i wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
W drugiej misce zmiksować pozostałe składniki na gładką masę, dodać masę jajeczną i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki (można posypać kandyzowaną skórką pomarańczową), wstawić do piekarnika i ustawić temperaturę na 180 stopni.
Piec 40 minut do 1 godziny, w zależności od piekarnika. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
THERMOMIX
Piekarnik nastawić na 100 stopni, keksówkę (25-28cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Białka oddzielić od żółtek. Na ostrze w naczyniu miksującym nałożyć motylek, wlać białka i ubić na sztywną pianę – czas 3 minuty, obroty poz. 3.
Dodać cukier i żółtka i wymieszać – czas 2 minuty, obroty poz. 3.
Zdjąć motylek i przełożyć masę do innego naczynia. A do naczynia miksującego włożyć pozostałe składniki i zmiksować – czas 1 minuta, obroty poz. 3.
Dodać masę jajeczną i znów zmiksować – czas 30 s., obroty poz. 5.
Ciasto przełożyć do keksówki (można posypać skórką pomarańczową), zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec 40 minut do godziny w zależności od ustawień piekarnika. Po upieczeniu zostawić babkę w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!