Babka z majonezem



2 jajka
120g cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2,5 łyżki majonezu
1 łyżeczka oleju albo opcjonalnie 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
Lukier:
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
ok. 1/2 szklanki cukru pudru

Nastawić piekarnik na ok. 180 stopni, formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Do małej miseczki przesiać obydwie mąki i proszek do pieczenia, odstawić. Do większej miski wbić jajka, wsypać cukier i ubijać całość kilka minut, aż masa zrobi się jasna i puszysta, wtedy też dodać majonez, olej i wsypywać stopniowo mieszankę mączną – cały czas miksując.
Przelać masę do formy, wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut – do tzw. „suchego patyczka”. Upieczoną babkę od razu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę. Wymieszać ze sobą składniki lukru na gęstą masę i polukrować gorącą babkę, można dowolnie udekorować.
Przepis pochodzi z bloga Ani Kraina rozkoszy podniebienia.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!