//

Bakaliowe trufelki

Ostatnio ogarnął mnie szał na robienie domowych czekoladek i trufelek, co rusz wymyślałam coś nowego i smacznego, w konsekwencji tego na blogu pojawi się kilka przepisów na te małe słodkości. Przepis, który dzisiaj Wam prezentuję na pewno przypadnie do gustu osobom, które lubią bakalie, w szczególności suszone śliwki, bo te są mocno wyczuwalne. Te mięciutkie trufelki łączą sobie trzy pyszne rzeczy - coś chrupiącego, coś zdrowego i czekoladowego. Czy to nie idealne połączenie? Jak dla mnie tak. I Wam polecam, bo są świetne.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12 sztuk
Czas przygotowania (min):
15 + chłodzenie
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
30


150g gorzkiej czekolady (wystarczy ok. 60% kakao)
5 łyżek słodkiej śmietanki
3 łyżki masła
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżka obranych pistacji
2 suszone śliwki
kakao i cukier puder do oprószenia





Miskę żaroodporną umieścić na garnku, dodać pułamaną czekoladę i ją rozpuścić. Kiedy będzie płynna dodać do niej masło, śmietankę i mieszać, podgrzewając, aż masa będzie gładka i lśniąca.

Orzechy włoskie i pistacje posiekać razem na desce, śliwki pokroić w drobne kawałki i wymieszać z orzechami, całość dodać do masy czekoladowej, dokładnie wymieszać. Wstawić miskę do lodówki na godzinę – mieszając co 15 minut, by masa zastygła równomiernie.

Po tym czasie wsypać do jednej miseczki gorzkie kakao a do drugiej cukier puder. Z masy, chłodnymi dłońmi formować zgrabne kuleczki i obtaczać je w kakao lub w cukrze pudrze. Trufelki przełożyć do papilotek i włożyć do lodówki na całą noc.

Później mogą już leżeć poza lodówką – w zależności, czy lubimy bardziej twarde czy miękkie i rozpływające się w ustach.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bakaliowe trufelki
  • Bakaliowe trufelki