Bakaliowe trufelki



150g gorzkiej czekolady (wystarczy ok. 60% kakao)
5 łyżek słodkiej śmietanki
3 łyżki masła
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżka obranych pistacji
2 suszone śliwki
kakao i cukier puder do oprószenia

Miskę żaroodporną umieścić na garnku, dodać pułamaną czekoladę i ją rozpuścić. Kiedy będzie płynna dodać do niej masło, śmietankę i mieszać, podgrzewając, aż masa będzie gładka i lśniąca.
Orzechy włoskie i pistacje posiekać razem na desce, śliwki pokroić w drobne kawałki i wymieszać z orzechami, całość dodać do masy czekoladowej, dokładnie wymieszać. Wstawić miskę do lodówki na godzinę – mieszając co 15 minut, by masa zastygła równomiernie.
Po tym czasie wsypać do jednej miseczki gorzkie kakao a do drugiej cukier puder. Z masy, chłodnymi dłońmi formować zgrabne kuleczki i obtaczać je w kakao lub w cukrze pudrze. Trufelki przełożyć do papilotek i włożyć do lodówki na całą noc.
Później mogą już leżeć poza lodówką – w zależności, czy lubimy bardziej twarde czy miękkie i rozpływające się w ustach.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!