Bananowa czekolada do picia



200ml mleka (ja używam 3,5% lub 3,8%)
40g ulubionej mlecznej czekolady
1 średniej wielkości, dojrzały banan
bita śmietana do dekoracji (u mnie z syfonu)
coś do oprószenia (np. gorzkie kakao)

Do blendera włożyć pokrojonego banana i wlać mleko, zmiksować i przelać całość do rondelka. Dodać połamaną czekoladę (można również dodać szczyptę cynamonu) i zacząć podgrzewać. Grzać płyn, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przelać do szkalnki lub kubka i udekorować bitą śmietaną oraz sypkim kakao lub czekoladą w proszku.
THERMOMIX:
Do naczynia miksującego włożyć banana i połamaną czekoladę i dodać mleko, zmiksować – 30s., o.4. Nastawić temperaturę na 80 st., czas 4 min., o. 3. Po tym czasie gorącą czekoladę przelać do kubka lub szklanki, można udekorować bitą śmietaną.
Przepis oryginalny z bloga Moje Ciacho, a oryginał pochodzi z Apetyt i Smak.
W moich przepisach znajdziecie też przepisy na
DOMOWĄ CZEKOLADĘ DO PICIA – w proszku
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!