Bananowe pancakesy
225g mąki pszennej
3 łyżki cukru (dałam trzcinowy)
3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
220ml mleka
1 jajko
3 łyżki rozpuszczonego masła
1 pokrojony na kawałki banan
Suche składniki wymieszać ze sobą w jednej miseczce. W drugiej roztrzepać jajko, dodać mleko i całość wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi, wlać roztopione maslo i dodać pokrojonego w kawałki banana (można też dodać garść siekanych orzechów czy kropelek czekoladowych).
Odstawić ciasto na 30 minut, ale można też smażyć od razu.
Smażyć/piec placuszki na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z każdej strony na złoto. Podawać z masłem i syropem klonowym.
Przepis ze strony Painlesscooking.com.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!