//

Bananowe pancakesy

Uwielbiam śniadania... lubię weekendy, bo na spokojnie mogę przygotować to, na co akurat mam ochotę. Tym razem padło na placuszki bananowe, wyszły przepyszne, mięciutkie, puszyste i na dodatek smażyły się bez problemu. Śniadanie z takimi placuszkami to święto na cały dzień ;)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 20 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
ok. 40


225g mąki pszennej
3 łyżki cukru (dałam trzcinowy)
3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
220ml mleka
1 jajko
3 łyżki rozpuszczonego masła
1 pokrojony na kawałki banan





Suche składniki wymieszać ze sobą w jednej miseczce. W drugiej roztrzepać jajko, dodać mleko i całość wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi, wlać roztopione maslo i dodać pokrojonego w kawałki banana (można też dodać garść siekanych orzechów czy kropelek czekoladowych).

Odstawić ciasto na 30 minut, ale można też smażyć od razu.

Smażyć/piec placuszki na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z każdej strony na złoto. Podawać z masłem i syropem klonowym.

 

Przepis ze strony Painlesscooking.com.

nalesniki żółte



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bananowe pancakesy
  • Bananowe pancakesy
  • Bananowe pancakesy
  • Bananowe pancakesy
  • Bananowe pancakesy