Barszcz biały na domowym zakwasie
1,5l wywaru lub bulionu mięsnego lub na wędzonce
8 łyżek zakwasu domowego z płatków owsianych
125ml kwaśnej śmietany
125ml śmietanki słodkiej 18%
6 łyżeczek chrzanu
4 białe kiełbasy
150g surowego boczku
4 małe ziemniaki
sól, pieprz
2-3 łyżki majeranku
200g mrożonych gąsek lub prawdziwków (+ 2 łyżki masła i szczypta soli)
2-3 ząbki czosnku
Przepis na zakwas – po kliknięciu.
Do garnka wlać wywar, dodać zakwas* i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietany wymieszane z chrzanem i zamieszać.
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w duże kawałki i ugotować w osobnym garnku w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Grzybki rozmrozić, na patelni roztopić masło, włożyć grzyby, oprószyć solą i dusić, aż woda z nich odparuje, zestawić z ognia.
Kiełbasy obrać z flaczków, pokroić w plasterki i dodać do zupy. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła na rumiano, również dodać do zupy, dodać też ziemniaki i grzyby oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Na sam koniec doprawić do smaku, sowicie pieprzem, ewentualnie solą w razie potrzeby i dodać majeranek.
*W razie gdyby barszcz był zbyt mało kwaśny, wystarczy dodać do niego nieco więcej zakwasu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!