//

Barszcz biały na domowym zakwasie

Dość długo szukałam przepisu na barszcz biały na domowym zakwasie, w końcu wyszło na to, że przepis wykombinowała sama. Zakwas - to próba kombinacji na podstawie kilku wykonań mieszanek - uważam, że takie połączenie jest najlepsze, bo zakwas pracuje i rośnie dość szybko. Barszcz jest aksamitny, kremowy, gęsty. Oczywiście możecie kiełbasę i ziemniaki pokroić drobniej, niż ja to zrobiłam, ale chciałam, żeby to był taki prosty, chłopski barszcz, bez (nie)zbędnej mu estetyki. Oczywiście jak dla mnie, to prawdziwy barszcz biały jest tylko z gąskami lub prawdziwkami - grzybki być muszą :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6-8
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
45


1,5l wywaru lub bulionu mięsnego lub na wędzonce
8 łyżek zakwasu domowego z płatków owsianych
125ml kwaśnej śmietany
125ml śmietanki słodkiej 18%
6 łyżeczek chrzanu
4 białe kiełbasy
150g surowego boczku
4 małe ziemniaki
sól, pieprz
2-3 łyżki majeranku
200g mrożonych gąsek lub prawdziwków (+ 2 łyżki masła i szczypta soli)
2-3 ząbki czosnku





Przepis na zakwas – po kliknięciu.

Do garnka wlać wywar, dodać zakwas* i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietany wymieszane z chrzanem i zamieszać.

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w duże kawałki i ugotować w osobnym garnku w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Grzybki rozmrozić, na patelni roztopić masło, włożyć grzyby, oprószyć solą i dusić, aż woda z nich odparuje, zestawić z ognia.

Kiełbasy obrać z flaczków, pokroić w plasterki i dodać do zupy. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła na rumiano, również dodać do zupy, dodać też ziemniaki i grzyby oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Na sam koniec doprawić do smaku, sowicie pieprzem, ewentualnie solą w razie potrzeby i dodać majeranek.

*W razie gdyby barszcz był zbyt mało kwaśny, wystarczy dodać do niego nieco więcej zakwasu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Barszcz biały na domowym zakwasie
  • Barszcz biały na domowym zakwasie