Barszcz czerwony (wigilijny)
2kg świezych buraków
4,5l wywaru na włoszczyźnie*
1,5l buraczanego zakwasu
7 łyżek cukru białego
sok z 1 cytryny
200ml soku z ogórków kiszonych
4 liście laurowe
2 łyżki majeranku
2 garści namoczonych suszonych grzybów (zalać je wodą dzień wcześniej tak, by tylko je przykryła)
główka czosnku
pieprz czarny w ziarnach
ziele angielskie
Do dużego gara włożyć pokrojone w plastry, obrane buraki, wlać wywar z włoszczyzny, dodać zakwas, zagrzać. Dodać cukier, sok z cytryny i ogórków kiszonych, przyprawy i grzybki razem z wodą, w której się moczyły.
Czosnek obrać i pokroić na plasterki każdy ząbek, dodać do barszczu. Zostawić barszcz na małym ogniu na kilka godzin – tak na 2-3. Można jeszcze przed samym podaniem dodać suszony majeranek utarty między palcami.
Należy pamiętać, żeby barszczu nie zagotować, bo zmętnieje.
*Wywar na włoszczyźnie gotuje się tak samo, jak rosół – z tym, że bez dodatku mięsa.
Przepis na domowy zakwas buraczany:
Przepis na uszka do barszczu:
Moje uwagi:
*Barszcz można oczywiście przygotować na wywarze mięsnym, rosole, w taki sam sposób jak na wywarze warzywnym.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!