//

Bezglutenowy makaron jajeczny

Z pewnością większość osób, które dowiadują się, że muszą przejść na dietę bezglutenową, jako pierwsze zadają sobie pytanie: "ale jak mam zrezygnować z moich ulubionych potraw?". I u mnie było oczywiście tak samo. Ale jak to? Zrezygnować z naleśników, makaronu, ciast? Zdawałam sobie sprawę, że wszystko to można zrobić w inny, bezglutenowy sposób, ale nie oszukujmy się - tradycyjne naleśniki to jedna z najlepszych rzeczy pod słońcem. Ja, ze względu na chęć poprawy zdrowia, dostałam jedynie zalecenie, aby najlepiej glutenu nie jeść, (i zastosować dietę eliminacyjną), i nie został mi on zabroniony, ale podjęłam decyzję, że zaczynam od razu. Okazało się, że nie taki diabeł straszny, kiedy następnego dnia pojechałam na zakupy i wróciłam z wielką torbą bezglutenowych mąk i składników. W sklepie, w którym robiłam zakupy był dość spory wybór bezglutenowych produktów, ale ja postanowiłam wybrać markę Schar - ze względu na dość łatwą dostępność tych produktów (znajdziecie je nawet w Rossmannie, który jest w niemalże każdym mieście). Można zrobić makaron z własnej mieszanki, ale wtedy trzeba kupić osobno kilka składników, które potem mogą być kłopotliwymi resztkami. Jestem fanką dobrego jedzenia, więc postanowiłam zacząć od moich ulubionych potraw - na pierwszy ogień poszedł rosół z makaronem. Uwierzcie mi, jeśli podacie gościom taką zupę, z makaronem z tego przepisu, prawie na pewno nie wyczują różnicy. Smak makaronu był dla mnie wielkim - POZYTYWNYM - zaskoczeniem. Oczywiście, smakuje odrobinę skrobiowo (bo pewnych walorów nie da się wyeliminować) i jest troszkę bardziej twardy niż zwykły makaron, ale poza tym wszystko wpisuje się w szablon świetnego, domowego makaronu :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


3 duże jajka
4-5 łyżeczek oliwy
250g mąki bezglutenowej (użyłam mieszanki Schar Mehl Farine)*





Jajka rozmieszać z oliwą za pomocą widelca, wsypać mąkę i mieszać chwilę dalej. Kiedy składniki zaczną się łączyć, wyłożyć je na stolnicę i zagniatać do uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkowywać bardzo cieniutko – na ok. 1 mm grubości.

Jeżeli robimy makaron do lasagne, należy pokroić ciasto w wybranej wielkości podłużne pasy, a jeśli makaron do rosołu lub tagliatelle, to dodatkowo pasy należy pokroić w cieniutką nitkę lub paski. Zostawić makaron na ok. 1 godzinę, by przysechł.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę (1 litr na 100g makaronu), do wrzącej wody włożyć makaron i gotować ok. 4-7 minut – jeżeli robimy lasagne, to makaronu nie gotujemy, tylko układamy bezpośrednio w naczyniu, przekładając pozostałymi składnikami. Ugotowany makaron odcedzić na sicie i przelać zimną wodą.

 

*Skład tej mieszanki to: skrobia kukurydziana , mąka kukurydziana , substancja zagęszczająca: guma guar; dekstroza.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bezglutenowy makaron jajeczny
  • Bezglutenowy makaron jajeczny