Bezglutenowy makaron jajeczny
3 duże jajka
4-5 łyżeczek oliwy
250g mąki bezglutenowej (użyłam mieszanki Schar Mehl Farine)*
Jajka rozmieszać z oliwą za pomocą widelca, wsypać mąkę i mieszać chwilę dalej. Kiedy składniki zaczną się łączyć, wyłożyć je na stolnicę i zagniatać do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkowywać bardzo cieniutko – na ok. 1 mm grubości.
Jeżeli robimy makaron do lasagne, należy pokroić ciasto w wybranej wielkości podłużne pasy, a jeśli makaron do rosołu lub tagliatelle, to dodatkowo pasy należy pokroić w cieniutką nitkę lub paski. Zostawić makaron na ok. 1 godzinę, by przysechł.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę (1 litr na 100g makaronu), do wrzącej wody włożyć makaron i gotować ok. 4-7 minut – jeżeli robimy lasagne, to makaronu nie gotujemy, tylko układamy bezpośrednio w naczyniu, przekładając pozostałymi składnikami. Ugotowany makaron odcedzić na sicie i przelać zimną wodą.
*Skład tej mieszanki to: skrobia kukurydziana , mąka kukurydziana , substancja zagęszczająca: guma guar; dekstroza.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!