//

Białe kiełbaski pieczone w piwie

Właściwie to nie miałam żadnego planu, co zrobić na obiad... Siedziałam i myślałam, aż znalazłam w zamrażarce paczuszkę z białymi kiełbaskami. Od razu wiedziałam, co z nimi zrobić, równie pyszne kiełbaski wychodzą w wersji grillowanej :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
40 + leżakowanie


12 cienkich, białych kiełbasek
1 szklanka piwa
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
2 zmiażdżone ziarenka jałowca
kilka zmiażdżonych ziarenek pieprzu
pół cebuli





Kiełbaski włożyć do miseczki, dodać zmiażdżony czosnek, otarty w palcach majeranek, jałowiec i pieprz. Wlać piwo, zamieszać i odstawić na około 2 godziny.

Nastwaić piekarnik na 180 stopni. Włożyć kiełbaski do brytfanny, włożyć pokrojoną cebulę i opcjonalnie kilka ząbków czosnku w wolne szczeliny między kiełbaskami. Na to wszystko wylać ok. 70 ml marynaty.

Wstawić brytfankę do piekarnika i piec 15 minut, po czym obrócić kiełbaski i piec kolejne 15 minut, az będą rumiane. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, rozłożyć na talerze i podawać z chrzanem lub musztardą.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Białe kiełbaski pieczone w piwie