Bigos ze słodkiej kapusty
mała główka kapusty (1-1,5kg)
2 szklanki wody
4 łyżki koncentratu pomidorowego
150g wędzonej kości lub boczku w kawałkach lub kiełbasy
sól
4 ziarenka ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
1-2 płaskie łyżeczki kminku
Kapustę umyć, obrać z wierzchnich liści i posiekać w paski.
Włożyć do garnka i zalać wodą, dodać boczek/kość wędzoną i przyprawy.
Całość gotować na dużym ogniu, cały czas mieszając przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie. Po tym czasie zmniejszyć ogień i zostawić jeszcze na 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dodać koncentrat i dobrze wymieszać.
Kapustkę można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań mięsnych.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!