//

Bigos ze słodkiej kapusty

Taki bigosik świetny jest podany na ciepło jako indywidualne danie lub jako dodatek do obiadu. Szczególnie dobry jest teraz, z kapusty z późnych zbiorów. Uwielbiam taką duszoną kapustkę, jest słodko - słona, delikatna, sycąca - a to ważne w jesienne wieczory :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
55


mała główka kapusty (1-1,5kg)
2 szklanki wody
4 łyżki koncentratu pomidorowego
150g wędzonej kości lub boczku w kawałkach lub kiełbasy
sól
4 ziarenka ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
1-2 płaskie łyżeczki kminku





Kapustę umyć, obrać z wierzchnich liści i posiekać w paski.

Włożyć do garnka i zalać wodą, dodać boczek/kość wędzoną i przyprawy.

Całość gotować na dużym ogniu, cały czas mieszając przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie. Po tym czasie zmniejszyć ogień i zostawić jeszcze na 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dodać koncentrat i dobrze wymieszać.

Kapustkę można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań mięsnych.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bigos ze słodkiej kapusty