Biszkoptowa szarlotka
250 g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoik jabłek (1kg)
1 łyżka cynamonu
2 łyżki bułki tartej
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Masło z cukrem i wodą rozpuścić w rondlu na jednolitą, gładką, jasną i gęstą masę. W misce wymieszać mąkę, jajka, proszek i wlać masę z masła. Miksujemy i wlewamy połowę nawysmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Spód podpiec w piekarniku około 10-15 minut, aż się zarumieni.
W misce wymieszać jabłka z cynamonem i bułką tartą.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, a grzanie nastawić tylko na górę. Na spód wyłożyć jabłka i wylać plackami reszte ciasta, można lekko rozsmarować lub zostawić wysepki (ciasto po kilku minutach w misce robi się bardzo gęste). Wstawić całość do piekarnika i piec do momentu, aż wierzch ciasta będzie rumiany, to znaczy 15-25 minut. Wyjąć od razu z piekarnika i ostudzić.
Szarlotka ta jest najpyszniejsza na gorąco z lodami waniliowymi, sosem toffi i bitą śmietaną.
Zmodyfikowany przepis ze strony Wielkie Żarcie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!