Bliny z łososiem
50g mąki gryczanej (zmieliłam i przesiałam przez sito kaszę gryczaną)
50g mąki pszennej tortowej
15g świeżych drożdży
1 jajko (oddzielić żółtko od białka)
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
200ml ciepłego mleka
dodatki: serek, łosoś, kawior, szczypiorek i cytryna do skropienia
Mleko wymieszać z drożdżami i odstawić na 15 minut, by całość się spieniła.
W misce wymieszać obydwie mąki i pieprzem, dodać do nich żółtko i stopniowo ucierając wlewać zaczyn drożdżowy, wymieszać na rzadkie ciasto i zostawić w miseczce pod przykryciem, w ciepłym miejscu na 40 minut.
Przed samym smażeniem białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i połączyć ją z ciastem, bardzo delikatnie mieszając, można jeszcze dodać trochę soli.
Dużą, ceramiczną lub nieprzywerającą patelnię natłuścić (smażymy „na sucho”) i dobrze rozgrzać. Łyżką nakładać porcje ciasta – jeśli chcemy placuszki na jeden kęs, wystarczy jedna łyżka ciasta na jeden placuszek. Smażyć placuszki na złoto z obu stron i przekładać na ręcznik papierowy.
Po usmażeniu wszystkich można posmarować je serkiem naturalnym, ułożyć łososia, kawior (lub inne składniki), przystroić koperkiem i skropić cytryną. Nie trzeba ich podawać na ciepło, na zimno smakują równie dobrze.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!