Boczek pieczony na kanapki
500-600g surowego boczku w kawałku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka suszonego majeranku
2 ząbki czosnku
1 łyżka soli
rękaw foliowy do pieczenia
Boczek umyć, osuszyć, położyć na desce.
Do miseczki przecisnąć czosnek przez praskę, dodać przyprawy i sól i dokładnie wszystko utrzeć do połączenia składników – gotową mieszanką bardzo dokładnie natrzeć mięso. Włożyć boczek do rękawa foliowego i zawiązać końce, wstawić całość do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Po tym czasie wstawić boczek do piekarnika (położyć go najlepiej na blasze lub na jakimś naczyniu żaroodpornym), włączyć piekarnik na 180 stopni góra/dół i zostawić mięso, by się upiekło – 1 godzinę od czasu wstawienia.
Po upieczeniu boczek od razu wyjąć i ostudzić, zeskrobać nadmiar przypraw i przechowywać w lodówce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!