Boczek z szynkowara
ok. 900-gramowy płat surowego boczku bez kości
2 płaskie łyżki soli peklowej
1 płaska lyżeczka suszonego (lub świeżego) majeranku
szczypta portugalskiego piri piri (może być każde inne suszone chilli)
3 ząbki czosnku
Boczek umyć pod bieżącą wodą i osuszyć, położyć na desce.
Czosnek obrać, posiekać lub przecisnąć przez praskę, włożyć do moździerza, wsypać sól i resztę przypraw i całość dokładnie utrzeć – gotową mieszanką dokładnie natrzeć boczek z obydwu stron i ciasno zwinąć go w roladę – taką, by zmieściła się w szynkowarze.
Włożyć zwinięte mięso do woreczka, woreczek dokładnie zawiązać i włożyć całość do szynkowara, założyć sprężynę, zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki na 24 godziny (najlepiej na 48-72). Po tym czasie wstawić szynkowar do wysokiego garnka, nalać tyle wody, by była powyżej wysokości mięsa w naczyniu i parzyć 2 godziny od momentu uzyskania temperatury wody 95 stopni – utrzymywać tę temperaturę cały czas.
Gotowe mięso wyjąć z garnka, wstawić do pojemnika z bardzo zimną wodą, zostawić do wystudzenia, po czym osuszyć i zamknięty wstawić do lodówki na całą noc.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!