Brownie kawowe



2 szklanki cukru
260g mąki tortowej
70g gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 jajka
250ml mleka
125 ml oleju
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250ml mocnej kawy
Do podania:
frużelina wiśniowa lub bita śmietana

Nastawić piekarnik na 180°C góra/dół, blachę 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać przez sito wszystkie suche składniki, wymieszać. Dodać jajka, wlać mleko, olej i ekstrakt waniliowy, wlać gorącą kawę i miksować chwilę razem – ciasto zrobi się rzadkie, ale takie ma być. Wlać je do formy, wstawić blachę do piekarnika i piec ok. 50 minut – do „suchego patyczka”. Upieczone ciasto można od razu wyjąć z piekarnika i zostawić w blaszce do wystudzenia.
Wystudzone brownie podawać z frużeliną, bitą śmietaną albo lodami waniliowymi.
Przepis na brownie pochodzi ze strony OnIslam.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!