//

Bruschetta z krewetkami

Urodzinowy poranek mojego Narzeczonego nie mógł zacząć się od zwykłych kanapek (nie umniejszam im wagi, ale jednak...) czy od płatków na mleku - musiał zacząć się wyjątkowo :) dlatego też postanowiłam wyciągnąć zapasy z zamrażarki, poddusić na masełku z pietruszką i czosnkiem i ułożyć na lekkiej, chrupiącej bagietce skropionej włoską oliwą - niby to takie proste danie, ale zajadaliśmy się oblizujący tylko palce po odrywaniu krewetkowych ogonków :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


pół bagietki lub jedna mała bagietka
oliwa z oliwek

18 krewetek królewskich - obranych, mogą być mrożone
50g masła
1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta soli





Bagietkę pokroić na 6 płaskich kanapek (końcówki odłożyć, np. na bułkę tartą), ułożyć je obok siebie na blasze i skroić oliwą, podpiec w piekarniku około 10 minut w 180 stopniach – po upieczeniu wyjąć z piekarnika.

W czasie, kiedy grzanki się podpiekają – na patelni rozpuścić masło, wcisnąć przez praskę obrany ząbek czosnku i dodać posiekaną pietruszkę, chwilę razem podgrzewać, po czym włożyć krewetki, oprószyć szczyptą soli i dusić, aż cały płyn z krewetek odparuje – krewetki obrać z ogonków (ja zostawiłam je specjalnie do zdjęć) i ciepłe ułożyć na grzankach, polewając je pozostałością z patelni, podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bruschetta z krewetkami