Bruschetta z krewetkami
pół bagietki lub jedna mała bagietka
oliwa z oliwek
18 krewetek królewskich - obranych, mogą być mrożone
50g masła
1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta soli
Bagietkę pokroić na 6 płaskich kanapek (końcówki odłożyć, np. na bułkę tartą), ułożyć je obok siebie na blasze i skroić oliwą, podpiec w piekarniku około 10 minut w 180 stopniach – po upieczeniu wyjąć z piekarnika.
W czasie, kiedy grzanki się podpiekają – na patelni rozpuścić masło, wcisnąć przez praskę obrany ząbek czosnku i dodać posiekaną pietruszkę, chwilę razem podgrzewać, po czym włożyć krewetki, oprószyć szczyptą soli i dusić, aż cały płyn z krewetek odparuje – krewetki obrać z ogonków (ja zostawiłam je specjalnie do zdjęć) i ciepłe ułożyć na grzankach, polewając je pozostałością z patelni, podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!