Brzoskwiniowy sernik na zimno



1 duże opakowanie biszkoptów "ladyfingers" (podłużnych)
Masa serowa:
600g twarogu sernikowego z wiaderka
200ml mocno schłodzonej śmietanki 30%
250g brzoskwiń z puszki
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka brzoskwiniowa
3 łyżki żelatyny
350ml wrzątku
Ponadto:
pozostałe brzoskwinie z puszki
2 galaretki brzoskwiniowe
800ml wrzątku

Do masy serowej: Proszek galaretki wymieszać z proszkiem żelatyny i zalać 350 ml wrzątku, mieszać aż oba proszki całkowicie się rozpuszczą. Odstawić, by całkowicie wystygło. Masę serową przygotowujemy kiedy galaretka całkiem wystygnie.
Formę o śr. 26 cm wyłożyć na spodzie biszkoptami (dość ciasno), a boki obłożyć przekrojonymi na pół biszkoptami, odstawić.
Brzoskwinie pokroić, włożyć do blendera, dodać cukier puder i zmiksować, dodać ser i zmiksować.
Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z masą serowo-brzoskwiniową, a następnie zacząć całość miksować na średnich obrotach i stopniowo wlewać wystudzoną galaretkę. Gotową masę bardzo powoli wlewać do przygotowanej formy – można wylewać masę na łyżkę, by lepiej rozprowadzała się po biszkoptach i nie poprzesuwała biszkoptów.
Wstawić sernik do lodówki na 1 godzinę. Od razu po wstawieniu sernika, przygotować drugą galaretkę w 800 ml wrzątku i całkowicie wystudzić. W międzyczasie pokroić resztę brzoskwiń na plasterki.
Kiedy sernik zastygnie, poukładać pokrojone brzoskwinie na wierzchu i za pomocą łyżki rozprowadzać przygotowaną galaretkę, zużywając tylko połowę. Wstawić sernik z powrotem do lodówki na 1 godzinę, a po tym czasie wylać resztę galaretki na wierzch sernika (podzielenie płynu na pół sprawi, że plasterki brzoskwiń się nie poprzesuwają). Wstawić sernik do lodówki na całą noc, by całość dobrze stężała.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!