//

Buchty z jagodami

Sezon jagodowy powoli dobiega końca, a ja nie mogłam odmówić sobie upieczenia czegoś pysznego z ich udziałem. Buchty to bardzo popularne, drożdżowe bułeczki, które zwykle przygotowuje się bez nadzienia (są tak pyszne, że nie potrzebują dodatków), ale jagody i maliny to owoce, które zawsze ten wypiek udoskonalą. Można delikatnie zwieńczyć dzieło cukrem pudrem - tak, jak zrobiłam to ja, albo użyć lukru lub polewy na bazie kremowego serka - wszystko będzie smakować świetnie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
20 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


500g mąki pszennej + 2 łyżki
1/2 łyżeczki soli
skórka otarta z 1/2 cytryny
250ml ciepłego mleka
90g cukru
25g świeżych drożdży
opcjonalnie: 5 łyżek mleka w proszku
2 żółtka
1 jajko
50g masła (roztopionego i przestudzonego)

dodatkowo:
200g jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
3 łyżki roztopionego masła do posmarowania bułeczek





Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier i 2 łyżki mąki oraz (jeśli dodajemy) mleko w proszku, wymieszać wszystko i odstawić, by masa się spieniła (ok. 15 minut).

Po tym czasie wsypać mąkę przesianą z solą, dodać skórkę z cytryny żółtka i jajko i mieszając drewnianą łyżką, wlewać stopniowo płynne masło, zagnieść jednolite, gładkie ciasto – bardzo miękkie, ale odchodzące od dłoni. Nie należy podsypywać ciasta mąką. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia – lub do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto znów zagnieść. Blachę 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jagody wymieszać dokładnie z mąką i cukrem. Ciasto podzielić na 20 kawałków, każdy z nich spłaszczać, nakładać łyżeczkę jagód, zaklejać i formować okrągłe bułeczki, układać w blasze sklejeniem do dołu w niewielkich odstępach od siebie. Przykryć i zostawić do wyrastania na 30 minut. Piekarnik nastawić na 180°C góra/dół. Wyrośnięte buchty posmarować roztopionym masłem, wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec 35 minut. Wyjąć od razu po upieczeniu, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

buchty z jagodami 1



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Buchty z jagodami
  • Buchty z jagodami
  • Buchty z jagodami