Bułeczki dyniowe
150g upieczonej dyni (np. Hokkaido)
100ml ciepłej wody
20g świeżych drożdży
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
400g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
Dynię zmiksować na puree.
Drożdże wymieszać z wodą, dodać 1 łyżeczkę cukru, rozpuścić je i zostawić do spienienia.
Mąkę wymieszać z solą, zrobić dołek, dodać puree z dyni, wlać rozczyn drożdżowy, dodać również masło i całość dokładnie wyrobić.
Przełożyć ciasto do oprószonej mąką miski i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zagnieśc i podzielić na 6 części, uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie naciąć w połowie, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozwolić im rosnąć ok. 30 minut.
Nastawić piekarnik na 190 stopni, do nagrzanego wstawić bułeczki i piec 20 minut. Upieczone bułeczki studzić na kratce.
THERMOMIX:
Ciepłą dynię włożyć do naczynia miksującego i zmiksować razem z masłem – czas 30 sek. , o. 3.
Dodać drożdże i wodę oraz cukier i całość wymieszać – 30s., o. 3. , odstawić na 20 minut.
Po tym czasie dodać mąkę i sól i wyrobić – czas 2 min., o.Interwał.
Przełożyć ciasto do oprószonej mąką miski i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zagnieśc i podzielić na 6 części, uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie naciąć w połowie, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozwolić im rosnąć ok. 30 minut.
Nastawić piekarnik na 190 stopni, do nagrzanego wstawić bułeczki i piec 20 minut. Upieczone bułeczki studzić na kratce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!