//

Bułeczki Kentish Huffkins

Oj jak dawno nie było u nas domowego pieczywa, a książki leżą i czekają, aż łaskawie z nich skorzystam :) Minął ponad miesiąc od naszego powrotu z Londynu, z którego przywiozłam sobie między innymi książkę "British Baking" Paula Hollywooda, przedstawiającą esencję brytyjskiej tradycji piekarniczej. To właśnie w niej znalazłam przepis na te fikuśne bułeczki - swoją drogą, bardzo smaczne, uniwersalne i niezwykle mięciutkie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


500g mąki pszennej chlebowej lub tortowej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
7g drożdży suszonych instant
50g masła, roztopionego i przestudzonego
150ml mleka
100-150ml wody





Do miski przesiać mąkę, z jednej strony wsypać cukier i sól, a z drugiej suszone drożdże, zrobić dołek, wlać masło i mleko i zacząć zarabiać ciasto palcami. Stopniowo dolewać wodę – u mnie wystarczyło jej niewiele ponad 120ml – zagniecione ciasto ma być elastyczne, miękkie, ale lekko lepiące, z ciasta uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę lub do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 8 równych części (po ok. 107 gramów), uformować okrągłe bułeczki, a następnie w każdej bułeczce uformować dziurkę, obtoczyć każdą bułkę w mące i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut lub do podwojenia objętości.

W czasie, kiedy bułeczki rosną, nastawić pikarnik na 220 stopni, góra/dół, do nagrzanego wstawić wyrośnięte bułeczki i piec 15 minut, aż się dobrze zarumienią. Upieczone od razu wyjąć i przestudzić na kratce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bułeczki Kentish Huffkins
  • Bułeczki Kentish Huffkins
  • Bułeczki Kentish Huffkins