Bułeczki Kentish Huffkins



500g mąki pszennej chlebowej lub tortowej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
7g drożdży suszonych instant
50g masła, roztopionego i przestudzonego
150ml mleka
100-150ml wody

Do miski przesiać mąkę, z jednej strony wsypać cukier i sól, a z drugiej suszone drożdże, zrobić dołek, wlać masło i mleko i zacząć zarabiać ciasto palcami. Stopniowo dolewać wodę – u mnie wystarczyło jej niewiele ponad 120ml – zagniecione ciasto ma być elastyczne, miękkie, ale lekko lepiące, z ciasta uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 8 równych części (po ok. 107 gramów), uformować okrągłe bułeczki, a następnie w każdej bułeczce uformować dziurkę, obtoczyć każdą bułkę w mące i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut lub do podwojenia objętości.
W czasie, kiedy bułeczki rosną, nastawić pikarnik na 220 stopni, góra/dół, do nagrzanego wstawić wyrośnięte bułeczki i piec 15 minut, aż się dobrze zarumienią. Upieczone od razu wyjąć i przestudzić na kratce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!