//

Bułeczki kukurydziane

Do bułeczek kukurydzianych zabierałam się już jakiś czas, a to nie miałam mąki, a to nie miałam czasu, ani pomysłu. W końcu się udało, nie wiem, jak dawno nie piekłam jakichkolwiek bułeczek, a przecież bułeczki bardzo lubimy. Te bułeczki wyszły mięciutkie, za sprawą mąki kukuydzianej, o trochę specyficznym, charakterystycznym smaku, ale miały również chrupiącą skórkę. Pyyyszne :) Dodatkowej atrakcyjności nadaje im fikuśny kształt.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6-12 sztuk
Czas przygotowania (min):
75
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
90


Przepis na 12 małych lub 6 dużych bułeczek:
300ml mleka
50g masła (82 lub 83% tłuszczu)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
450g mąki pszennej tortowej
25g świeżych drożdży
100g mąki kukurydzianej

Do posmarowania:
2 łyżki mleka
1 łyżka masła





Mleko wlać do garnuszka, dodać masło, cukier i sól, podgrzewać, mieszając, aż masło się rozpuści, wlać całość do miski.

Wsypać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, dodać do ciepłej masy pokruszone drożdże i mąkę kukurydzianą i całość dokładnie wyrabiać przez około 10 minut, aż do momentu, jak ciasto będzie elastyczne, jednolite i będzie samo odchodziło od dłoni.

Włożyć ciasto do wyprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Formę wysmarować olejem i oprószyć odrobinę mąką kukurydzianą.

Po tym czasie znów wyrobić ciasto i podzielić je na 6 lub 12 części (w zależności od tego, jaką formę macie, jeśli 6 dużych gniazd to na 6, a jeśli na 12 małych, muffinkowych, to na 12). każdą z części dodatkowo podzielić na trzy i formować z nich kuleczki. Przytulać do siebie po 3 kuleczki i wkładać do gniazd formy. Zrobić tak wszystkie bułeczki, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu.

Po odstawieniu bułeczek nastawić piekarnik na 175 stopni – góra/dół. Rozpuścić w rondelku masło w mleku, odstawić. Kiedy piekarnik się nagrzeje, posmarować bułeczki ciepłą miksturą z rondelka – można jeszcze z wirzchu oprószyć odrobiną mąki kukurydzianej.

Wstawić bułeczki do piekarnika i piec, aż będą mocno zarumienione, czyli 10 – 15 minut. Od razu po upieczeniu wyjąć bułeczki z piekarnika i położyć na kratce, by ostygły.

 

THERMOMIX

Do naczynia miksującego wlać ciepłe mleko, wkruszyć drożdże, dodać cały cukier – zmiksować – 5 s., obr. 4. Zostawić mieszankę na 15 minut.

Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki i zagniatać – 3 min., obr. Interwał.

Pozostawić ciasto w naczyniu na 30 minut i pozwolić mu wyrosnąć. Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie i podzielić na 6 części, uformować bułeczki – można zrobić fikuśne kształty, wkładając ciasto do foremki, a można po prostu ułozyć okrągłe bułeczki na blasze do pieczenia. Przykryć ciasto ściereczką i nastawić piekarnik na 175 stopni – góra/dół.

W rondelku rozpuścić masło z mlekiem, posmarować nim bułeczki i wstawić całość do piekarnika – piec 10-15 minut, aż się zarumienią. Upieczone wyjąć na kratkę, by ostygły.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bułeczki kukurydziane
  • Bułeczki kukurydziane
  • Bułeczki kukurydziane
  • Bułeczki kukurydziane