Bułeczki kukurydziane



Przepis na 12 małych lub 6 dużych bułeczek:
300ml mleka
50g masła (82 lub 83% tłuszczu)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
450g mąki pszennej tortowej
25g świeżych drożdży
100g mąki kukurydzianej
Do posmarowania:
2 łyżki mleka
1 łyżka masła

Mleko wlać do garnuszka, dodać masło, cukier i sól, podgrzewać, mieszając, aż masło się rozpuści, wlać całość do miski.
Wsypać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, dodać do ciepłej masy pokruszone drożdże i mąkę kukurydzianą i całość dokładnie wyrabiać przez około 10 minut, aż do momentu, jak ciasto będzie elastyczne, jednolite i będzie samo odchodziło od dłoni.
Włożyć ciasto do wyprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Formę wysmarować olejem i oprószyć odrobinę mąką kukurydzianą.
Po tym czasie znów wyrobić ciasto i podzielić je na 6 lub 12 części (w zależności od tego, jaką formę macie, jeśli 6 dużych gniazd to na 6, a jeśli na 12 małych, muffinkowych, to na 12). każdą z części dodatkowo podzielić na trzy i formować z nich kuleczki. Przytulać do siebie po 3 kuleczki i wkładać do gniazd formy. Zrobić tak wszystkie bułeczki, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu.
Po odstawieniu bułeczek nastawić piekarnik na 175 stopni – góra/dół. Rozpuścić w rondelku masło w mleku, odstawić. Kiedy piekarnik się nagrzeje, posmarować bułeczki ciepłą miksturą z rondelka – można jeszcze z wirzchu oprószyć odrobiną mąki kukurydzianej.
Wstawić bułeczki do piekarnika i piec, aż będą mocno zarumienione, czyli 10 – 15 minut. Od razu po upieczeniu wyjąć bułeczki z piekarnika i położyć na kratce, by ostygły.
THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać ciepłe mleko, wkruszyć drożdże, dodać cały cukier – zmiksować – 5 s., obr. 4. Zostawić mieszankę na 15 minut.
Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki i zagniatać – 3 min., obr. Interwał.
Pozostawić ciasto w naczyniu na 30 minut i pozwolić mu wyrosnąć. Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie i podzielić na 6 części, uformować bułeczki – można zrobić fikuśne kształty, wkładając ciasto do foremki, a można po prostu ułozyć okrągłe bułeczki na blasze do pieczenia. Przykryć ciasto ściereczką i nastawić piekarnik na 175 stopni – góra/dół.
W rondelku rozpuścić masło z mlekiem, posmarować nim bułeczki i wstawić całość do piekarnika – piec 10-15 minut, aż się zarumienią. Upieczone wyjąć na kratkę, by ostygły.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!