Bułeczki na mleku w proszku
Bułeczki:
3/4 szklanki ciepłej wody (180ml)
1/3 szklanki mleka w proszku (80ml)
2 łyżki miękkiego masła
1/5 łyżki cukru kryształu
3/4 łyżeczki soli
12g świezych drożdży
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej (625ml)
Ponadto:
mleko do posmarowania
W misce wymieszać wodę, mleko w proszku, cukier masło i drożdże. Odstawić na 10 minut.
Dodać połowę mąki i jajo oraz sól i zacząć zagniatać – wgnieść resztę mąki i w razie potrzeby jeszcze trochę. Wyrobić gładkie, elastyczne i mięciutkie ciasto, włożyć je do miski i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Po tym czasie wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 6 części, każdą z nich rozpłaszczać, formować sakiewki i kłaść zwinięciem do dołu na blasze, po czym mocno spłaszczać (mocno wyrosna w piekarniku). Przykryć ciasto ściereczką i zostawić na 45 minut do wyrośnięcia.
Nastawić piekarnik na 180 stopni. Każdą bułeczkę naciąć płytko 3 razy, tworząc rozetkę i każdą posmarować mlekiem. Wstawić blachę do piekarnika i piec bułeczki 10-15 minut – aż będą mocno zarumienione.
Wyjąć bułki z piekarnika i zajadać!!
Przepis z bloga „Tak sobie pichcę…„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!