//

Bułeczki pieczarkowe

Bułeczki z nadzieniem pieczarkowym to przepis niemalże analogiczny do moich bułeczek z cebulowym serduszkiem. Na ten pomysł wpadłam, organizując sobie weekend pieczarkowy specjalnie do akcji Mopsa w kuchni. Bułeczki pysznie smakują, nadadzą się zarówno na śniadanie, kolację, czy na jakiś wypad z domu - do pracy, czy szkoły także! Lubię ciasto drożdżowe, tj. lubię z nim pracować. Można je zrobić niemalże "na oko", a i tak zawsze wyjdzie, dodać do niego ulubione dodatki, lub nadziać pysznym farszem. Po prostu ciasto marzenie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 sztuk
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
85


Przepis na 8 bułeczek:
300g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
125ml letniego mleka
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko

Nadzienie:
300g pieczarek
1 mała cebulka
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Ponadto:
mleko do posmarowania
mak, seza, ser żółty do posypania





W garnuszku podgrzać mleko z masłem, by było letnie, dodać cukier, wkruszyć drożdże i zmieszać, odstawić na 20 minut.

Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać sól i wlać rozczyn drożdżowy, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto przez około 10 minut (w Thermomixie zajęło mi to 1,5 minuty).

Włożyć ciasto do miski i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Pieczarki obrać, oczyścić, posiekać w kosteczkę, cebulkę również posiekać i całość zesmażyć na maśle, aż pieczarki puszczą sok i on odparuje. Oprószyć solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Ciasto podzielić na 8 części, każdą część wałkować i nakładać nadzienie, zaklejać i sklejeniem kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Nastawić piekarnik na 180 stopni. Bułeczki posmarować mlekiem, posypać dowolnymi dodatkami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10-15 minut, aż będą mocno zarumienione. Studzić na kratce.

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bułeczki pieczarkowe