//

Bułki cebulowe

Już od kilku miesięcy przymierzałam się do zrobienia własnych bułeczek cebulowych, które oboje bardzo lubimy. W naszych rodzinnych stronach nie jest problemem, by takie kupić w piekarni, za to w Toruniu jeszcze nigdy ich nie spotkaliśmy, dlatego nie ma co się dziwić naszej tęsknocie za tym smakiem. Zresztą, może narażę się wielu, ale trudno w Toruniu o dobre pieczywo albo o takie, które nie kosztowałoby 5 złotych za bochenek, dlatego często wybieramy domowe wypieki, bo nie ma to jak gorące, świeże bułeczki :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 sztuk
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
40 + wyrastanie


530g mąki pszennej typ 650 lub chlebowej
2 łyżeczki soli
25g świeżych drożdży
250ml ciepłej wody
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
1 duża, biała cebula
opcjonalnie: 2 łyżki prażonej cebulki

mąka do obtoczenia





Do szklanki z ciepłą wodą wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na 15 minut. Na patelni rozpuścić przygotowane masło, wsypać cukier, chwilę razem podgrzewać, dodać posiekaną drobno cebulę i smażyć, aż zrobi się złota, odstawić.

Mąkę przesiać do miski*, wymieszać z solą, zrobić dołek. W dołek nałożyć usmażoną cebulę (i prażoną, jeśli dodajemy), wlać rozczyn drożdżowy i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.

Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 8 części i z każdej uformować kulę, obtoczyć w mące i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, płytko naciąć wierzch bułeczek, przykryć całość ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Nastawić piekarnik na 190 stopni, wstawić blachę i piec bułeczki 15-20 minut. Upieczone od razu wyjąć i studzić na kratce.

 

*Jeśli wyrabiamy ciasto w maszynie, wystarczy wlać do misy powyższy rozczyn z drożdży, wsypać mąkę wymieszaną z solą i dodać cebulę, ustawić program zagniatanie+wyrastanie (zależnie od maszyny). Potem postępować jak po pierwszym wyrastaniu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bułki cebulowe
  • Bułki cebulowe
  • Bułki cebulowe
  • Bułki cebulowe