Bułki cebulowe
530g mąki pszennej typ 650 lub chlebowej
2 łyżeczki soli
25g świeżych drożdży
250ml ciepłej wody
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
1 duża, biała cebula
opcjonalnie: 2 łyżki prażonej cebulki
mąka do obtoczenia
Do szklanki z ciepłą wodą wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na 15 minut. Na patelni rozpuścić przygotowane masło, wsypać cukier, chwilę razem podgrzewać, dodać posiekaną drobno cebulę i smażyć, aż zrobi się złota, odstawić.
Mąkę przesiać do miski*, wymieszać z solą, zrobić dołek. W dołek nałożyć usmażoną cebulę (i prażoną, jeśli dodajemy), wlać rozczyn drożdżowy i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 8 części i z każdej uformować kulę, obtoczyć w mące i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, płytko naciąć wierzch bułeczek, przykryć całość ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Nastawić piekarnik na 190 stopni, wstawić blachę i piec bułeczki 15-20 minut. Upieczone od razu wyjąć i studzić na kratce.
*Jeśli wyrabiamy ciasto w maszynie, wystarczy wlać do misy powyższy rozczyn z drożdży, wsypać mąkę wymieszaną z solą i dodać cebulę, ustawić program zagniatanie+wyrastanie (zależnie od maszyny). Potem postępować jak po pierwszym wyrastaniu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!