Bułki do hamburgerów
520g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
4 łyżki mleka w proszku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżeczka soli
mleko do posmarowania
sezam do posypania
Mąkę wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami (w tym z drożdżami). Jajko, oliwę i mleko roztrzepać w drugiej misce. W mące zrobić dołek i wlać składniki mokre, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i odstawić je pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Po tym czasie uformować z ciasta wałek. Podzielić wałek na 6 częśi i formować z ciasta kule tworząc sakiewki, które następnie bardzo mocno spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – nie bać się spłaszczać, mają być szerokie i płaskie, tak, żeby potem burgera mogło było ugryźć. Nastawić piekarnik na 175 stopni.
Kiedy piekarnik się nagrzeje posmarować bułeczki mlekiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Wyjąć, przestudzić.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!