//

Bułki do hamburgerów

Żaden hamburger nie smakuje tak dobrze, ja zrobiony domowym sposobem. Oczywiście, bułki można kupić, ale te z ulepszaczami odradzam, a te bez ulepszaczy są niedobre i się rozlatują, dlatego najlepiej zrobić je samemu :) Bułkom niezaprzeczalnie charakterystycznego, hamburgerowego smaku nadaje mleko w proszku, jest bardzo ważnym dodatkiem. Bułeczki wychodzą mięciutkie, puszyste i treściwe, my dwoje po jednym chickenburgerze byliśmy najedzeni po uszy :) Przyznam szczerze, że te bułeczki robiłam na oko, zapisując proporcje - chyba takie wypieki są najlepsze!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6 sztuk
Czas przygotowania (min):
75
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
90


520g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
4 łyżki mleka w proszku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżeczka soli
mleko do posmarowania
sezam do posypania





Mąkę wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami (w tym z drożdżami). Jajko, oliwę i mleko roztrzepać w drugiej misce. W mące zrobić dołek i wlać składniki mokre, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i odstawić je pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Po tym czasie uformować z ciasta wałek. Podzielić wałek na 6 częśi i formować z ciasta kule tworząc sakiewki, które następnie bardzo mocno spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – nie bać się spłaszczać, mają być szerokie i płaskie, tak, żeby potem burgera mogło było ugryźć. Nastawić piekarnik na 175 stopni.

Kiedy piekarnik się nagrzeje posmarować bułeczki mlekiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Wyjąć, przestudzić.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bułki do hamburgerów
  • Bułki do hamburgerów