Bułki do hot-dogów
600g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
290ml ciepłej wody
30g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
40g rozpuszczonego i przestudzonego masła
1 jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania
sezam do posypania
Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuszczą, zalać wodą i odstawić na 15 minut. Do miski przesiać mąkę z solą, zrobić dołek i wlać zaczyn drożdżowy, zacząć mieszać i stopniowo wlewać masło. Zagnieść elastyczne i miękkie ciasto, które będzie odchodziło od rąk – zagniatać ok. 15 minut – ja zagniatałam ciasto w maszynie do chleba, bo to duża ilość i nie straciło temperatury.
Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą, postawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto znów zagnieść, podzielić na 6 części (po ok. 163 g) i uformować z nich wałki o długości ok. 20 centymetrów, ułozyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć. W miseczce roztrzepac jajko z mlekiem, posmarować bułeczki za pomocą pędzelka i obficie posypać sezamem, przykryć bułeczki ściereczką i odstawić na ok. 30 minut.
Nastawić piekarnik na 180 stopni, do nagrzanego wstawić bułeczki (przed wstawieniem można włożyć między ciasto kawałki papieru do pieczenia, by ciasto się nie skleiło), piec 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone bułeczki od razu wyjąć z piekarnika i położyć na kratce, by przestygły – po ok. 5 minutach zrobią się miękkie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!