Calzone



Ciasto:
200g mąki pszennej
110ml ciepłej wody
10g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
szczypta soli
1 łyżka oliwy
Ponadto:
pół porcji sosu pomidorowego
10 pieczarek
garść zielonych oliwek
50g mozzarelli
garść tartego żółtego sera
pół cebuli
Do posmarowania:
1 żółtko surowe
łyżka mleka

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić z nich gładkie, elastyczne i miękkie ciasto, posmarować je oliwą, zostawić w misce, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu, by rosnąc podwoiło swoją objętość – około 30 minut.
W tym czasie przygotować sos według przepisu, odstawić. Pieczarki umyć, osuszyć i obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na patelni na maśle, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w piórka cebulę, oprószyć solą i zestawić z ognia, kiedy woda z pieczarek wyparuje całkiem.
Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Na blasze ułożyć papier do pieczenia, na papierze, dłońmi rozgnieść ciasto tworząc spory placek (śr. 25cm), dodatkowo brzegi mocno rozciągnąć – by ciasto było dość cienkie.
Posmarować placek sosem pomidorowym, zostawiając około 3cm wolnego miejsca od brzegu. Na połowę posmarowanej powierzchni ułożyć pieczarki z cebulą, ser, pokrojoną w plasterki mozzarellę i zielone oliwki.
Pustą część ciasta nałożyć na część zapełnioną, tworząc paczuszkę, po czym złożyć brzegi do siebie, tworząc dużego pieroga, brzegi można dowolnie podwinąć, zawinąć, ponacinać, ważne, żeby były dobrze zaklejone.
Pieroga posmarowac na wierzchu żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawić całość do piekarnika. Piec około 15 minut na środkowym poziomie piekarnika, po czym wyjąć i podawać na gorąco.
Można również ciasto podzielić na 2 części i zrobić dwa różne pierogi, wszystko zależy od naszych upodobań i wyobraźni.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!