Camembert zapiekany w cieście francuskim z żurawiną i tymiankiem
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (1 rolka)
2 małe, okrągłe serki Camembert - każdy po 100-110 gramów
100g konfitury, dżemu, marmolady z żurawiny
świeży lub suszony tymianek
1 całe jajko
Piekarnik nastawić na 220 stopni – góra/dół. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na płaskiej powierzchni, przeciąć na pół wzdłuż krótszego boku i ściąć z każdego kawałka pasek, tworząc kształt kwadratu z większej części ciasta – odkrojone paski odłożyć!!
Na środku każdego kawałka ciasta ułożyć ser i zawinąć boki ciasta tak, by utworzyły kwiat-gniazdko, opatuliły ser. Odłożone paski ciasta bardzo delikatnie i ostrożnie rozciągnąć i owinąć nimi „kwiaty” u nasady, oklejając cały bok., przełożyć obydwa gniazdka na blachę, zostawiając około 5 cm odstępu od siebie.
Ser posypać niewielką ilością tymianku, a ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem – wewnątrz i na zewnątrz. Do środka nałożyć konfiturę i całość jeszcze oprószyć tymiankiem.
Wstawić całość do nagrzanego piekarnika i piec 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i zmienić grzanie na sam dół, piec tak jeszcze 10-15 minut, by ser w środku się roztopił, a ciasto na zewnątrz było złociste i chrupiące.
Podawać od razu po upieczeniu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!