//

Cannelloni z nadzieniem ruskim

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    18/2/2012
  • Kategoria:
Prawdę mówiąc, nie miałam dotąd czasu dokładniej przejrzeć książki "Makaron. my story", którą mam już od dawna w swojej biblioteczce, do tej pory przejrzałam ją tylko pobieżnie. Jednak od razu w oczy rzucił mi się ten przepis. Przepis należy do Pawła Lorocha i właśnie z tej książki pochodzi - z moją modyfikacją Wiele osób nie lubi nadziewania pierogów farszem, bo jest to uciążliwe, czasochłonne i robi dużo bałaganu, dlatego też ta alternatywna wersja będzie idealna.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
60


10 suchych rurek makaronu cannelloni
4 średniej wielkości ziemniaki
250g tłustego twarogu
1 duża cebula
150g parzonego boczku pokrojonego w kostkę
świeżo mielony czarny pieprz
sól





Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Ser przecisnąć przez praskę do miski, to samo zrobić z ziemniakami i wymieszać.

Cebulę umyć, obrać z łupinki i pokroić w kosteczkę, połowę cebuli wymieszać z połową boczku i podsmażyć na oleju na patelni na rumiano, po czym dodać do miski z twarogiem, dodać sól i pieprz do smaku i wymieszać.

Pozostałą cebulę i boczek lekko podsmażyć na oleju na tej samej patelni i odstawić.

Makaron włożyć do gotującej się, osolonej wody i gotować 7 minut (al dente), odedzić i przelac zimną wodą, by się nie skleiły.

Piekarnik nastawić na 160 stopni. Z farszu formować ruloniki i nakładać farsz do rurek, rurki układać obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Na sam koniec polać rurki okrasą z boczku i cebuli, całość wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 10-15 minut.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Cannelloni z nadzieniem ruskim