Cannelloni z nadzieniem ruskim
10 suchych rurek makaronu cannelloni
4 średniej wielkości ziemniaki
250g tłustego twarogu
1 duża cebula
150g parzonego boczku pokrojonego w kostkę
świeżo mielony czarny pieprz
sól
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Ser przecisnąć przez praskę do miski, to samo zrobić z ziemniakami i wymieszać.
Cebulę umyć, obrać z łupinki i pokroić w kosteczkę, połowę cebuli wymieszać z połową boczku i podsmażyć na oleju na patelni na rumiano, po czym dodać do miski z twarogiem, dodać sól i pieprz do smaku i wymieszać.
Pozostałą cebulę i boczek lekko podsmażyć na oleju na tej samej patelni i odstawić.
Makaron włożyć do gotującej się, osolonej wody i gotować 7 minut (al dente), odedzić i przelac zimną wodą, by się nie skleiły.
Piekarnik nastawić na 160 stopni. Z farszu formować ruloniki i nakładać farsz do rurek, rurki układać obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Na sam koniec polać rurki okrasą z boczku i cebuli, całość wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 10-15 minut.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!