//

Caprese z awokado

To klasyczna sałatka caprese, wzbogacona jedynie o awokado. Kolejny mój twór niekończącej się miłości do tej zielonej, maślanej gruszeczki.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-3
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
20


Przekładaniec:
3 świeże pomidory
2 mocno dojrzałe awokado
2 kulki mozzarelli

Dressing włoski:
3 łyżki wody
3 łyżki dobrej jakości oleju
pół łyżeczki oregano suszonego
pół łyżeczki suszonej bazylii
łyżeczka soku z cytryny
pół łyżeczki sosu balsamicznego
pół łyżeczki octu winnego
sól
2 zmiażdżone ząbki czosnku





Warzywa dokładnie umyć, awokado obrać, mozzarellę odsączyć.

Ser pokroić w plasterki, każdą kulkę w 8 plasterków. Pomidory pokroić tak, by wyszło 16 plasterków. Awokado kroić wokół pestki w okrągłe talarki również tak, by powstało 16 plasterków.

Na dużym talerzu ułożyć 8 plasterków pomidorów, na to położyć awokado i mozzarellę, czynnośc powtórzyć na każdej wieżyczce.

Składniki dressingu dokładnie wymieszać i skroipić naszą sałatkę.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Caprese z awokado