Caprese z sosem bazyliowym
Klasyczna sałatka w nieco innej odsłonie to propozycja dla tych, którzy chcą zaskoczyć swoich gości albo szukają pomysłu na pyszne, kolorowe śniadanie :)
Ilość porcji:
dla 2-3 osób
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
15
2 kulki mozzarelli
3 dojrzałe pomidory
2 garście świeżych liści bazylii
1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
7 łyżek oliwy lub oleju
sól, pieprz do smaku
Mozzarellę i pomidory pokroić w równej grubości plasterki. Ułożyć na talerzu naprzemiennie.
Liście bazylii porwać, włożyć do naczynia blendera, wcisnąć czosnek przez praskę, wlać 3 łyżki oleju i zmiksować dokładnie na najwyższych obrotach. Do sosu wlać resztę oliwy (oleju), dobrze wymieszać i gotowym sosem polać sałatkę.
Podawać od razu – przed zjedzeniem oprószyć pieprzem i solą.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!