Carpaccio z wędzonego łososia
300g łososia wędzonego na zimno
garść zielonych oliwek
garść czarnych oliwek
pół garści maleńkich kaparów
2-3 łyżki tartego Parmezanu
oliwa
pieprz czarny, świeżo mielony
1/2 cytryny
Grzanki:
1 mała bagietka
100ml oliwy
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta soli
Nastawić piekarnik na 180°C góra/dół z nawiewem, kratkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Bagietkę pokroić na ukos na kromki, ułożyć obok siebie na kratce. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i natką pietruszki i wykorzystując cały sos z ziołami, posmarować kromki, oprószyć ich wierzch solą. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut, aż zrobią się chrupkie. Wyjąć i studzić na kratce.
Łososia pokroić w bardzo cieniutkie plasterki i poukładać na talerzu (lub talerzach) tak, by plastry lekko na siebie zachodziły, skropić sokiem z cytryny. Oliwki i kapary posiekać i posypać nimi łososia po wierzchu, równą warstwą. Oprószyć parmezanem i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Całość skropić oliwą. Podawać od razu lub do czasu podania schładzać w lodówce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!