Cataplana – Portugalia na Twoim stole
4 łyżki oliwy
1 biała, średnia cebula
3 ząbki czosnku
ok. 200g ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę
pół żółtej papryki (oczyszczonej)
pół czerwonej papryki (oczyszczonej)
400g pomidorów z puszki - bez skóry, rozdrobnionych
300g mięsa białej ryby (dorsza, makreli)
300g krewetek wraz z ogonkami
chilli do smaku
Składniki potrawy przygotować wcześniej – cebulę, czosnek i papryki pokroić w kostkę, rybę w kawałki 2x2cm, a krewetki rozmrozić, puszkę z pomidorami otworzyć.
Cataplanę otworzyć, postawić na kuchence gazowej, wlać oliwę i włączyć gaz – włożyć posiekaną cebulę i czosnek i zeszklić. Dodać ziemniaki i papryki oraz wlać pomidory z puszki, zamieszać i chwilę razem dusić. Do warzyw w garnku dodać krewetki i pokrojoną rybę, zamieszać, zamknąć garnek i zostawić, by całość dusiła się około 15 minut. Po ugotowaniu naczynie bardzo delikatnie otworzyć, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chilli i od razu podawać – najlepiej ze świeżą bagietką.
Przepis zgłosiłam do akcji Ani „Warzywa psiankowate”:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!