//

Cataplana

Pierwszego wieczora w Portugalii poszliśmy do jednej z nadmorskich knajpek, klimat, oceaniczna bryza, zachodzące słońce... zasiadając w knajpce zamówiliśmy cataplanę. Cataplana to tradycyjne danie portugalskie, charakterystyczne dla regionu Algarve, jego nazwa wzięła się od nazwy specjalnego garnka, w którym się ją przygotowuje, nam też w takim garnku podano - restauracyjna cataplana smakowała nam całkiem, ale postanowiłam, że nazajutrz pojedziemy na targ rybny i zrobię włąsną wersję tego dania, odtwarzając smaki. Cataplany nie nazwałabym gulaszem, bardziej potrawką lub lekką zupą, obfitującą w dary morza - białą rybę, krewetki i różne mięczaki, no i oczywiście pomidory, wino i trochę warzyw, by danie było smaczniejsze i atrakcyjniejsze. Jest to moja wersja tej potrawy, odtworzona na podstawie dania podanego w restauracji, może różnić się od oryginału.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4-6
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
40


5 łyżek oliwy
1 duża, biała cebula
5-6 ząbków czosnku
ok.350g młodych, malutkich ziemniaczków, ugotowanych w łupinkach
1 mała zielona papryka
1 mała czerwona papryka
2 puszki (ok. 800g) pomidorów z puszki - obranych i pokrojonych
ok. 200ml białego wina
ok. 500g mięsa białej ryby
ok. 1,5 kilogram mieszanych owoców morza (u mnie świeże krewetki i małże w muszlach)
sól, pieprz do smaku
papryczka chilli lub suszone chilli





Do garnka z grubym dnem wlać oliwę, postawić garnek na ogniu. Obraną cebulę i czosnek posiekać, wrzucić na oliwę, zeszklić, aż czosnek wyda aromat.

Ziemniaki pokroić w ćwiartki i dodać do warzyw w garnku, zamieszać, dodać również pokrojone w kostkę papryki – zieloną i czerwoną. Wlać pomidory z puszki i połowę wina, wymieszać, doprawić do smaku, dodać owoce morza i pokrojoną w kawałki rybę, resztę wina, zamieszać, przykryć pokrywką i gotować ok. 15 minut na średnim ogniu – tak, aby małże będące w muszlach otworzyły się, ugotowały, ale by nadal były mięciutkie – gotowane zbyt długo zrobią się gumowate i twarde.

Gotową potrawę podawać od razu, najlepiej z białym pieczywem.

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Cataplana