//

Chai tea iced coffee

Prawdę mówiąc trochę znudził mi się smak tradycyjnej, mrożonej kawy, zapragnęłam czegoś innego. Wiem, że Nestle, producent naszych kapsułek do Dolce Gusto ma taką kawę w ofercie, ale na gorąco, postanoiwłam zrobić własną wersję chai tea latte :) Smakowało mi wyśmienicie!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
15


400 ml mleka 3,2%
6 kostek lodu
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1 ziarnko kardamonu (lub 1/4 łyżeczki mielonego)
1/4 łyżeczki mielonego imbiru





Wszystkie składniki umieścić w blenderze z funkcją kruszenia lodu, oprócz kardamonu. Z kardamonu wyjąć ziarenka i dodać je do reszty składników.

Całość zmiksować przez około pół minuty na najwyższych obrotach.

Do szklanek włożyć po 2 kostki lodu i rozlać porcje kawy, można na koniec posypać mielonym cynamonem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Chai tea iced coffee